Ucraina nu va preda niciun centimetru din teritoriile cucerite de ruşi, a spus în exclusivitate la Antena 3 CNN ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, în timp ce armata lui Zelenski se pregăteşte de a treia iarnă de război. Poate cea mai dificilă, pentru că ruşii atacă şi acum sistemul energetic ucrainean. În procesul de reconstrucţie al Ucrainei, România va avea un rol major devenind un adevărat hub logistic. Problema a fost discutată în cadrul forumului organizat de Camera de Comerţ Bilaterală România - Ucraina, la care Antena 3 CNN este partener media.
Sunt printre cele mai recente imagini venite din Ucraina: case în flăcări după ce invadatorii ruşii au lovit oraşe importante. De peste 2 ani jumătate, Ucraina luptă pentru teritoriile sale. Aproape 20 la sută din teritoriul ucrainean este acum sub controlul ruşilor. Un eventual acord de pace pare să fie însă departe.
„Concesiile teritoriale ies din discuţie. Pentru noi, aşa cum a fost de la început, este absolut necesar să restabilim integralitatea teritorială a Ucrainei”, a declarat Ihor Prokopchuk, ambasador al Ucrainei în România.
Conflictul este tot mai dur, de la o zi la alta. Unele dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă acum Ucraina sunt curentul electric și căldura.
„Va fi o iarnă dificilă, agresiunea rusă a ţintit în mod specific infrastructura energetică”, a mai spus ambasadorul Ucrainei în România.
Harta riscurilor este extinsă, iar în zona Mării Negre sunt pericole inclusiv în ceea ce priveşte siguranţa maritimă. În urmă cu aproape o săptămână o navă care transporta ajutoare în Liban a fost lovită în portul Odesa.
„Cea mai mare problemă este riscul ca navele comerciale să lovească o mină marină în derivă. Până astăzi, 107 mine marine în derivă au fost găsite în Marea Neagră, majoritatea dintre ele fiind distruse”, a declarat Mihai Panait, șeful Forțelor Navale Române.
În timp ce lupta continuă, sunt puse în aplicare şi primele proiecte pentru reconstrucție. România ar putea juca un rol important, cel de hub logistic. 500 de miliarde de dolari ar putea costa doar până acum reconstrucţia Ucrainei. În ultimul an, Ucraina a curăţat 2.100 km de drumuri, din care a reparat 120 km, a reconstruit 41 din 330 de poduri distruse, a creat 80 de pasaje temporare şi a reînnoit 900 de puncte de cale ferată.
„Ceea ce mi-aș dori eu cu siguranță este ca acest fapt să fie definit - România ca hub logistic - și confirmat de guvernul de la Kiev ca atare”, a spus Nasty Vlădoiu, Președinte - Camera de Comerț Bilaterală România-Ucraina.
„Anul trecut, 70% din exportul de cereale ucrainene s-a realizat prin tranzitarea României. Suportul României în sectorul energetic este esenţial Am stabilit 95 de parcuri industriale şi oferim stimulente fiscale semnificative pentru investitori”, a declarat și Denîs Șmîhal, premierul Ucrainei.
Despre provocările reconstrucției Ucrainei în contextul actual s-a discutat la forumul „Rebuilding Ukraine" organizat de Camera de de Comerţ Bilaterală România - Ucraina, la care Antena 3 CNN este partener media.