Metsola declarat că se află în România pentru a transmite mesajul: "Nu renunțați la Europa. Nu renunțați la noi!”.
”Am insistat, am muncit non-stop, am fost atât de aproape, dar o decizie finală înainte de sfârșitul anului, pentru ca România să poată adera pe deplin la spațiul Schengen, nu a fost să fie (luată) în această săptămână", a spus ea.
"România este pregătită să adere la spațiul Schengen. A fost pregătită de mai mult de un deceniu. Și permiteți-mi să fiu mai clară: România va adera la Schengen și o va face în curând", a adăugat președinta Parlamentului European.
Potrivit acesteia, aderarea la spațiul de liberă circulație nu este "un fel de cadou" pentru România, ci se referă la "securitatea noastră colectivă, la egalitatea între europeni și la faptul că putem face față împreună amenințărilor comune".
Roberta Metsola a mai comentat că respingerea accesului României în Schengen a fost "cea mai dezamăgitoare cale pe care liderii o puteau urma".
Iohannis nu vede subiectul Schengen pe agenda consiliului JAI din martie 2023
Consiliul European din 9 și 10 februarie nu va avea pe ordinea de zi chestiunea (extinderii spațiului) Schengen.
După părerea mea, este, oricum, prea devreme.
Trebuie să înțelegem cu toții că aceste chestiuni (opoziția manifestată de Austria la adresa României și Bulgariei și de Olanda la adresa Bulgariei, n.r.) trebuie rezolvate înainte să se voteze încă o dată în Consiliul pentru Justiție și Afaceri Interne", a declarat, luni, președintele României, la Cotroceni, cu ocazia unei declarații comune cu șefa Parlamentului European.
[GAL layout="4"]