Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Roberta Metsola este acuzată de nepotism: Președintele Parlamentului European și-a numit cumnatul în funcția de șef de cabinet

Roberta Metsola este acuzată de nepotism: Președintele Parlamentului European și-a numit cumnatul în funcția de șef de cabinet

de Andreea Ştefan    |   

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, și-a numit cumnatul în funcția de șef de cabinet. Aceasta și-a atras critici şi acuzaţii de nepotism, mai ales că în trecut a mai făcut numiri controversate, potrivit Politico.

Matthew Tabone, care a început să lucreze la Parlamentul European pentru Metsola în 2013, îi succede lui Leticia Zuleta De Reales Ansaldo. Aceasta preia un nou rol de director al relațiilor cu parlamentele naționale în Parlamentul European.

Într-o postare pe Facebook, eurodeputatul maltez Alex Agius Saliba, din Partidul Laburist, a descris mutarea lui Metsola drept „nepotism galopant”. Metsola face parte din arhicunoscutul Partid Național.

„Imaginați-vă dacă eu sau un reprezentant al [Partidului Laburist] am numi un membru al familiei în cea mai înaltă poziție din biroul lor”, a scris Agius Saliba.

Tabone a fost un colaborator apropiat al lui Metsola de ani de zile. După ce a început să lucreze pentru Metsola, el s-a căsătorit cu sora acesteia în 2015, înainte ca Metsola să devină președintele Parlamentului European.

Apoi, la sfârșitul anului 2022, Tabone a fost promovat de Metsola pentru rolul de șef de cabinet. În cele din urmă, aceasta s-a abținut de la a-l numi, deoarece momentul se potrivea cu Qatargate, scandalul „bani pentru influență” care a zguduit Parlamentul European.

Un purtător de cuvânt al lui Metsola a trimis POLITICO la o declarație privind numirea.

Numirile anterioare ale lui Metsola s-au dovedit, de asemenea, controversate.

În toamna anului 2022, Alessandro Chiocchetti a fost promovat din funcția de șef de cabinet al acesteia în cea de secretar general al Parlamentului, un post puternic care supraveghează birocrația extinsă a instituției.

Secretarul general anterior, Klaus Welle, a petrecut 13 ani transformându-și postul într-un centru de putere care a influențat totul, de la agenda Parlamentului până la persoanele care au ocupat funcțiile de conducere ale instituției. Plecarea sa a declanșat dispute între grupurile politice ale Parlamentului, Partidul Popular European, cel mai mare grup din Parlament, încercând să își dea seama cum ar putea păstra puternicul post.

În calitate de colaborator apropiat al lui Metsola, Chiocchetti a fost văzut ca beneficiind de favoritism pentru a obține acest rol. De asemenea, a fost acuzat că a beneficiat de o negociere secretă prin care Parlamentul a creat mai multe locuri de muncă noi pentru a asigura sprijinul politic pentru Chiocchetti și pentru a păstra funcția în mâinile PPE. 

„Saga sordidă de a-l instala pe Chiocchetti în funcția de secretar general al Parlamentului European este menită să afecteze reputația Parlamentului în ochii cetățenilor europeni și ai reprezentanților altor instituții ale UE”, a declarat Heidi Hautala, pe atunci deputat european din partea Verzilor.

Metsola și Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta, care l-a susținut pe Chiocchetti, au insistat că au urmat doar procedura Parlamentului. 

„A fost cel mai deschis proces din istoria acestei instituții”, a declarat Metsola în septembrie 2022. „Postul vacant a fost deschis cu mai multe luni în urmă, a fost deschis pentru toată lumea să aplice. Au fost efectuate verificări ale eligibilității și, pentru prima dată în istorie, s-au prezentat mai mulți candidați pentru acest post.”

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile