Antena 3 CNN Actualitate Roberta Metsola, la București: "Ne-am bazat prea mult pe un vecin care nu era de încredere"

Roberta Metsola, la București: "Ne-am bazat prea mult pe un vecin care nu era de încredere"

Războiul din Ucraina i-a amintit Europei că lucruri care păreau "firești" în vremurile contemporane, sunt, de fapt, mai fragile și mai ușor de pierdut decât au fost oamenii obișnuiți să creadă.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Mesajul vine de la Roberta Metsola, președinte al Parlamentului European.

Metsola a participat, marți, la o reuniune cu tinerii români la Facultatea de Drept.

În contextul războiului purtat de Rusia, valori precum democrația, justiția, integritatea teritorială au fost puse sub semnul întrebării atât în afara UE, cât și în interiorul spațiului comunitar a subliniat Metsola în cadrul evenimentului.

Ea a menționat reacția exemplară a românilor, care i-au primit în bune condiții pe ucrainenii refugiați din calea invaziei ruse.

Roberta Metsola: "Nimeni nu i-a spus României ce să facă"

"Nimeni nu i-a spus României ce să facă. Dumneavoastră ați mers la graniță și ați primit mii şi mii de ucraineni care fugeau de un război pe care nu ni l-am fi imaginat în 2022.

Un război care ne-a făcut să realizăm că am luat ca atare democrația, statul de drept, integritatea teritorială, justiția, egalitatea. Un război căruia i-am trecut cu vederea semnalele de avertizare. Ne-am bazat prea mult, noi, Europa, pe un vecin care nu era de încredere, șantajist, amenințător", a arătat șefa Legislativului UE.

Ea a vorbit despre experiența aderării la UE din perspectiva țării sale natale, Malta.

"Dacă a existat o promisiune a liderilor politici din țara mea atunci, aceea a fost că vom adera la UE pentru a ne asigura că aceste valori sunt firești.

Roberta Metsola: "Ucrainenii luptă exact pentru valorile care sunt esențiale în Uniunea Europeană"

Azi nu mai putem spune asta. Azi, fiecare dintre aceste valori este pusă sub semnul întrebării, nu doar în afara Uniunii Europene, ci şi în interiorul Uniunii.

Cum răspundem noi? Ne asigurăm că banii, fondurile sunt folosiți în mod corect", a arătat Metsola.

Șefa Parlamentului European a continuat subliniind că justiția şi integritatea sunt "parte esențială" a activității Uniunii Europene.

"Fix acestea sunt lucrurile pentru care luptă ucrainenii. Dacă ne uităm la ce se întâmplă în țara vecină, vedem cum este pus sub semnul întrebării tot ceea ce noi am luat de bun - iar justiția și demnitatea sunt în centru și trebuie să luptăm pentru ele în fiecare zi, ca să nu trebuiască niciodată să trăim un război.

Dumneavoastră nu va trebui să trăiți războiul în deceniile viitoare", a estimat ea.

Subiecte în articol: Roberta Metsola București Ucraina razboi
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile