Antena 3 CNN International News Un canadian, condamnat la moarte în China după ce a pierdut apelul. Beijingul, acuzat că practică "diplonația ostaticilor"

Un canadian, condamnat la moarte în China după ce a pierdut apelul. Beijingul, acuzat că practică "diplonația ostaticilor"

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 09:19 10 Aug 2021 Modificat la 09:22 10 Aug 2021

Schellenberg (foto) a fost condamnat la pedeapsa capitală în 2019 pentru contrabandă cu droguri.

Tribunalul din Liaoning a precizat, marți, că a respins apelul depus de canadian împotriva sentinței din 2018 întrucât "faptele stabilite în procesul inițial sunt clare, dovezile sunt reale și suficiente, condamnarea este corectă iar sentința, corespunzătoare".

Decizia instanței chineze a fost prompt condamnată de ministrul canadian de externe, Marc Garneau, care a denunțat "pedeapsa arbitrară" dispusă în cazul lui Schellenberg.

"Am transmis în mod repetat Chinei opoziția noastră fermă față de această pedeapsă crudă și inumană și vom continua să facem demersuri pe lângă oficialitățile chineze la cel mai înalt nivel, pentru a obține clemență pentru dl. Schellenberg", a precizat ministrul canadian.

Potrivit instanței care a pronunțat condamnarea la moarte în urmă cu doi ani, cetățeanul canadian a fost trimis în noiembrie 2014 în orașul chinez Dalian de traficanți de droguri pentru a pune la punct o operațiune de contrabandă cu peste 222 de kilograme de metamfetamină.

Substanța trebuia să ajungă în Australia.

Condamnat la moarte după primul apel

Schellenberg împreună cu un complice au cumpărat ustensile și anvelope în demersul de a reambala drogurile, înainte de a le expedia în containere, a susținut procuratura chineză.

Potrivit acuzării, canadianul a inspectat încărcătura, a evaluat volumul de muncă și a decis asupra datei de expediere.

După ce complicele său s-a predat poliției, Schellenberg a fugit din Dalian dar a fost arestat în sudul Chinei pe 1 decembrie 2014, când încerca să fugă în Thailanda, conform celor reținute de instanță.

Robert Lloyd Schellenberg este unul dintre cei câțiva canadieni deținuți în China. El a susținut în mod repetat că este nevinovat.

Prima sa condamnare a fost pronunțată în noiembrie 2018, când a primit 15 ani de închisoare. El a făcut apel, iar o instanță superioară a dispus rejudecarea procesului la sfârșitul lui decembrie 2018.

Acuzarea a susținut că a identificat noi probe care atestă rolul principal al lui Schellenberg în acest caz. 

Canadianul a fost condamnat la moarte o lună mai târziu.

Relațiile dintre China și Canada, tensionate după arestarea directorului Huawei

Legislația chineză este foarte aspră cu infracțiunile legate de traficul de droguri. Oricine este depistat cu o cantitate mai mare de 50 de grame de substanțe interzise riscă pedeapsa cu moartea.

Cazul Schellenberg vine în contextul înrăutățirii tensiunilor diplomatice dintre China și Canada, după ce poliția canadiană a reținut-o în decembrie 2018 pe Meng Wanzhou, unul dintre directorii Huawei și fiica fondatorului companiei.

Wanzhou, aflată de doi ani în arest la domiciliu în Vancouver, Canada, a fost acuzată în SUA de încălcare a regimului sancțiunilor impuse Iranului.

Statele Unite au cerut extrădarea sa iar procedura, care durează de peste doi ani, se apropie de sfârșit, notează presa internațională.

În contextul dosarului Meng Wanzhou, fostul ambasador canadian în China în perioada 2012 - 216, Gui Saint-Jaques, spune că Beijingul vrea să dea un exemplu prin instrumentarea cazului Schellenberg.

Justiția chineză urmează, de asemenea, să pronunțe verdictele în cazul altor doi cetățeni canadieni, Michael Kovrig și Michael Spavor, judecați pentru spionaj.

Beijingul a respins acuzațiile că ar practica "diplomația ostaticilor" și a negat orice legătură între cazurile în care sunt implicați canadieni în China și situația directorului Huawei.
 

Citește mai multe din International News
» Citește mai multe din International News
TOP articole