Antena 3 CNN Actualitate Robert Cazanciuc, anunț de ultimă oră. Ce s-ar putea întâmpla cu asimptomaticii în România

Robert Cazanciuc, anunț de ultimă oră. Ce s-ar putea întâmpla cu asimptomaticii în România

Gabriel Dano
2 minute de citit Publicat la 22:00 14 Iul 2020 Modificat la 22:00 14 Iul 2020

"Practic Parlamentul i-a dat președintelui Iohannis și Guvernului său toate instrumentele necesare pentru a lupta în mod eficient împotriva pandemiei: i-a dat Guvernul Orban, i-a dat starea de urgență, i-a dat starea de alertă, i-a dat toate măsurile pentru a fi eficient împotriva pandemiei.

Am încercat în Camera Deputaților să dăm o formă aplicabilă a acestei legi în așa fel încât românii să aibă un cadru normativ care îi protejează și nu permite abuzurile", a spus Robert Cazanciuc.

Cât vor fi ținuți asimptomaticii internați și dacă va mai exista internare obligatorie

Potrivit lui Robert Cazanciuc, când cineva va fi depistat cu COVID-19 va fi examinat în spital o perioadă de până la 48 de ore, după care un medic va decide ce va urma pentru respectivul pacient: să primească în continuare tratament în spital sau să fie izolat la domiciliu, respecând anumite condiții.

"În momentul de față lucrăm în Comisia juridică, fără să fi dat un vot până la această oră, pe o formulă depusă de ministrul Sănătății potrivit căreia în situația în care o persoană este confirmată ca având COVID, un medic prin DSP poate să dispună examinarea până la 48 de ore a unei persoane care are un test COVID-19.

Cu alte cuvinte, dacă cineva este depistat cu COVID, un medic poate să recomande o examinare mai complexă care poate să dureze până la 48 de ore. Pentur că, spre exemplu, sunt multe persoane care nu știu că au diabet sau o altă boală care în situația covid-ului reprezintă un risc major pentru sănătatea persoanei respective.

Practic, spitalul este obligat ca timp de 48 de ore să facă o examinare completă și să propună o conduită de urmat: fie să recomande un tratament în continuare, fie să recomande o izolare la domiciliu cu respectarea unor reguli. Decizia de examinare de până la 48 de ore o propune un medic, dar ea este luată de Direcția de Sănătate publică. Aceasta emite un act administrativ contestabil în fața unui judecător", a adăugat Robert Cazanciuc.

Iohannis: PSD tergiversează carantinarea

Klaus Iohannis le-a transmis, marți, celor de la PSD să arobe o formă bună pentru legea carantinei altfel vor fi "responsabili de moartea a zeci sau poate sute de români."

„Acum nu este momentul unor dispute politice dacă vorbim despre combatere acestei epidemii. Vă spun drept că sunt siderat de felul în care PSD a reacționat și reacționează în Parlament, acum, când este în discuție o lege foarte importantă: legea care reglementează izolarea și carantinarea.

Este o lege care a fost introdusă în Parlament în regim de urgență, iar toată lumea s-a așteptat la regim de urgență. Este urgentă nevoie de această lege. PSD a venit cu argumente false. Zicea că trebuie să vină guvernul mai repede cu această lege. Guvernul nu putea fără argumentele CCR. PSD reclamă că legea nu e bine făcută. Păi, rațiunea dezbaterilor este găsirea celei mai bune forme.

Una peste alta, putem să constatăm că PSD tergiversează această discuție.

Trebuie să recunosc, mă surprinde cinismul. Ce se întâmplă de fapt este că PSD privează guvernul de un instrument foarte important, absolut necesar în contextul epidemiei. Vă spun drept, este șocant, fiindcă această tergiversare, prin care PSD vrea să pară important sau interesant, poate să coste viața a zeci sau sute de Români", a spus Klaus Iohannis.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole