Antena 3 CNN International News Oceanograful care a descoperit Titanicul: "Planeta ne-a declarat război"

Oceanograful care a descoperit Titanicul: "Planeta ne-a declarat război"

Adrian Iclozan
1 minut de citit Publicat la 17:10 21 Mai 2021 Modificat la 17:27 21 Mai 2021

Avertismentul vine de la un reputat om de știință, geofizicianul și geologul marin american Robert Ballard, recunoscut pe plan mondial pentru descoperirea resturilor transatlanticului Titanic în 1985.

Practic, în 30 de ani nu va exista suficientă hrană pentru populația mondială, atenționează el.

Ballard arată că, în prezent, umanitatea este dependentă de terenurile agricole, care dispar cu aceeași viteză cu care populația continuă să crească.

Robert Ballard: Viața va continua pe Pământ, dar nu e sigur dacă și specia umană va continua

"Ceea ce mă îngrijorează nu este dacă planeta va supraviețui. Va continua să existe miliarde de ani.

Nu mă îngrijorează dacă va fi viață pe suprafața planetei. Va fi.

Ce mă îngrijorează este supraviețuirea speciei umane pentru că, în acest moment, cred că planeta ne-a declarat război, cel puțin până ajungem la un acord, iar asta înseamnă să gestionăm populația în exces și amprenta de carbon.

Robert Ballard: Trebuie să încheiem pacea cu Terra în decurs de o generație

Trebuie să facem pace cu planeta noastră în cursul generației următoare", spune Ballard.

El crede că lumea trebuie să avanseze rapid către o "economie albastră" și să ia măsuri imediate pentru combaterea schimbărilor climatice.

Banca Mondială definește "economia albastră" drept "utilizarea sustenabilă a resurselor oceanice pentru creștere economică, ameliorarea nivelului de trai și crearea de locuri de muncă, în paralel cu prezervarea sănătății ecosistemului oceanic".

Încălzirea globală amplifică furtunile și uraganele

Între timp, cercetătorii de la Universitatea din Colorado împreună cu Agenția națională de administrare oceanică și atmosferică din SUA au stabilit că actualul sezon al uraganelor va fi unul foarte activ.

Sunt așteptate 17 furtuni de amploare, între care 8 uragane, jumătate dintre acestea de categoria 3 sau mai mare, ce ar urma să măture coasta continentală a SUA și zona Caraibelor.

Experții spun că amplificarea acestor fenomene este legată de criza climatică, reflectată în creșterea temperaturii oceanelor, în cazul de față în Atlanticul subtropical.

Citește mai multe din International News
» Citește mai multe din International News
TOP articole