Anul acesta, sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, cunoscută în popor de Duminica Floriilor este prăznuită la data de 17 aprilie, cu o săptămână înainte de Sfintele Paşti.
Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim este un moment unic din viaţa pământeană a lui Mântuitorului, când acesta a acceptat să fie aclamat ca împărat.
Potrivit profeţiilor, Iisus Hristos şi-a pregătit singur intrarea în Ierusalim, pentru a fi recunoscut după Lege că El este Mântuitorul lumii. Mulţimea L-a întâmpinat cu ramuri verzi de finic şi de măslin.
Primele menţiuni despre semnificaţia acestei sărbători datează din secolul al IV-lea. Sunt vestite două mărturii referitoare la Intrarea lui Iisus în Ierusalim: o predică rostită de Sfântul Epifanie, care relatează importanţa evenimentului religios şi o mărturie a Sfântei Egeria, o pelerină din Apus care menţionează în însemnările ei de călătorie, felul în care creştinii sărbătoreau în secolul al IV-lea Intrarea Domnului în Ierusalim.
Tradiţii de Florii pentru spor în gospodării
Din această zi, urzicile înfloresc şi nu mai sunt comestibile. În vreme de furtună se pun pe foc muguri din salciile sfinţite la slujba de Florii, pentru a alunga furtuna şi grindina.
Tradiţia mai spune că un credincios, care se împărtăşeşte de Florii, are şansa să i se împlinească orice dorinţă.
Acesta trebuie să-şi pună în gând o dorinţă, când se apropie de preot, să primească sfânta împărtăşanie.
De Florii, pe 17 aprilie este dezlegare la peşte; de aceea, toate preparatele din peşte au putere de vindecare asupra celor care le prepară şi apoi le mănâncă.
Fetele nemăritate se spală pe cap cu apă şi busuioc
Fetele nemăritate care vor să-şi întâlnească ursitul trebuie să-şi spele părul cu apa în care fierb câteva crenguţe de busuioc. Spălatul părului trebuie să fie făcut înainte de ivirea zorilor în dimineaţa de Florii.
O altă tradiţie spune că de Florii, pe 17 aprilie, fetele nemăritate trebuie să toarne apă cu busuioc la rădăcina unui păr altoit, pentru ca băieţii să întoarcă privirea după ele ca după un copac înflorit.
De asemenea, în unele zone rurale se mai păstrează obiceiul conform căruia fetele nemăritate aşază cu o zi înainte de Florii o oglindă şi o cămaşă curată lângă trunchiul unui unui păr altoit.
La răsăritul soarelui obiectele pot fi folosite în farmece, pentru noroc în dragoste şi sănătate. În zonele rurale, fetele nemăritate încă mai ţin obiceiul împodobirii zestrei cu flori. Ele cred că prin acest gest îl vor îmbuna pe Mântuitorul Iisus să le aducă ursitul mai repede.