Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Rinoplastia - moft sau necesitate? Dr. Khalid ne spune tot ce trebuie să știm despre această intervenție chirurgicală

Rinoplastia - moft sau necesitate? Dr. Khalid ne spune tot ce trebuie să știm despre această intervenție chirurgicală

Andreea Cigolea
2 minute de citit Publicat la 09:30 09 Iun 2021 Modificat la 09:54 09 Iun 2021

Doctorul Khalid Al-Falah, medic primar chirurgie plastică și estetică, ne spune când ne dăm seama că avem nevoie de rinoplastie.

„Când te uiți în oglindă și ceva nu îți place la forma nasului. Asta este situația în care vei apela la un chirurg plastician pentru o rinoplastie. Evident, există și situația când ai o problemă funcțională cu respirația. Atunci te adresezi fie chirurgului plastician, fie medicului orelist, fie unei echipe mixte în funcție de severitatea situației.

De cele mai multe ori, o rinoplastie este asociată și cu o septoplastie, o corecție a deviației de sept.

Complicațiile unei rinoplastii și la ce să ne așteptăm după operație

Din păcate, de multe ori există și astfel de complicații. Deficitul sau lipsa mirosului și a gustului poate să apară, în situații foarte puține, probabil undeva la 1% din situații și cazuri, când avem o decolare foarte mare, în timpul intervenției chirurgicale, a mucoasei nazale când reparăm septumul. Atunci este posibil ca pacientul să rămână cu un deficit al gustului sau al mirosului, dar este o chestie reversibilă, care se poate rezolva în 3 săptămâni, maxim 3 luni de zile.

Rezultat nemulțumitor poate să existe, toate cărțile descriu o rată de reintervenție a rinoplastiilor care poate să ajungă și la 10-15%, la un an de zile post-operator. Motivul este că un rezultat final al rinoplastiei este abia la un an de zile.

Teoretic o faci o singură dată (n.r.- rinoplastia). Idealul este să vii, faci o rinoplastie primară și aia este. În situația în care ai o nemulțumire, ceva nu a mers bine, poți să apelezi să faci altă rinoplastie, o secundară, o terțiară. Cu cât numărul de intervenții este mai mare, cu atât rata de satisfacție este mai mică și complexitatea intervențiilor este din ce în ce mai mare.

Rinoplastia nu doare, iar recuperarea este rapidă

Rinoplastia nu doare. Sau cel puțin ce ne povestesc nouă pacientele, e mai mult o presiune la rinoplastie, o apăsare, dar nu este chiar o durere.

Teoretic, în 10 zile sau 2 săptămâni maxim ești pe cai mari din nou.

Situațiile cele mai frecvente în care apelezi la o rinoplastie, în afară de cele funcționale când ai o deviație de sept sau o sechele post-traumatică dintr-o lovitură, dintr-un accident, cele estetice în care apelăm doar de moft, pentru că le dorim, sunt fie că ai o hipertrofie a dosului de nas, adică o cocoașă, fie un vârf de nas foarte globulos, foarte rotunjit, nu este scheletizat, un vârf căzut. Cam astea sunt situațiile în care se apelează la o rinoplastie, dar nu sunt doar acestea.

Pacienții care nu se încadrează pentru o rinoplastie

Intră în categoria generală de contraindicațiilor estetice și sunt cei cu problemele sistemice, autoimune de compensate. tumori, cancere de compensate, în care intervenția estetică nu mai este o prioritate. 

De fapt asta este regula de bază. Intervenția estetică nu este prioritatea. Mai întâi au un bilanț biologic corect și sănătos și după aceea poți să apelezi și la chirurgia estetică. 

Citește mai multe din Sfat de sănătate
» Citește mai multe din Sfat de sănătate
TOP articole