Antena 3 CNN Externe ”Mulți oameni cred că sunt idiot!” Inventatorul care s-a împușcat de 192 de ori

”Mulți oameni cred că sunt idiot!” Inventatorul care s-a împușcat de 192 de ori

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 16:13 06 Dec 2022 Modificat la 16:21 06 Dec 2022

Purtând o pălărie verde, ochelari și protecție pentru urechi, un bărbat încarcă gloanțe de calibru 44 Magnum în țeava unei arme. Își predă cheile mașinii unui alt bărbat „în cazul în care ceva nu merge bine” și învârte țeava armei.

”Mulți oameni cred că sunt oarecum idiot pentru că fac asta”, recunoaște Richard Davis, suflecându-și mânecile, adăugând că dacă va reuși să schimbe comportamentul unei singure persoane, tot efortul va merita.

Glonțul a fost oprit de o armură. Davis este inventatorul vestei antiglonț din zilele noastre și s-a împușcat de 192 de ori pentru a demonstra că aceasta funcționează. Fost proprietar de pizzerie în stare de faliment, și showman înnăscut, și-a mitizat munca producând propriile filme cu buget redus, populare în rândul poliției din toată America, scrie theguardian.com.

Când a ajuns la apogeu, compania lui Davis, Second Chance, avea o valoare de peste 50 de milioane de dolari, produsele fiind purtate de polițiști, soldați și chiar de președintele american George W. Bush. 

Acum, povestea bizară a lui Davis apare în filmul „2nd Chance”, primul documentar al scriitorului americano-iranian Ramin Bahrani, care a mai abordat în trecut tema visului american în filme precum Chop Shop și 99 Homes. „Prima oară când vezi filmările cu Richard care ațintește o armă spre piept și trage de la mică distanță – îți sar ochii din cap”, a spus Bahrami.  

„Bineînțeles că a făcut-o de 200 de ori. Davis a ajuns de la un patron de pizzerie dezafectată la șeful unei companii multimilionare. A fost ceva foarte brutal în unele dintre aceste filme, un mod destul de fascist de gândire despre cum să te ocupi de problemele justiției sau ale poliției. Toate acele imagini de arhivă au fost doar o modalitate excelentă de a evidenția multe dintre temele și nebunia poveștii." 

Davis susține că a fost inspirat să creeze armuri de corp după un schimb de focuri cu criminali pe care căuta să se răzbune (a suferit răni de glonț la cap și la picior). Atunci și-a dat seama că vestele ușoare ar putea să fie purtate pe sub haine, fără să se vadă.  

A părăsit Detroit și a deschis o mică fabrică în Central Lake, nordul Michigan, angajând sute de oameni și devenind cel mai mare angajator al orașului. El a fost văzut ca salvatorul orașului și a plătit în fiecare an pentru focul de artificii. 

Dar când a găzduit o competiție de tir pe poligonul său personal și un glonț rătăcit a ricoșat prin pădure în casa unei bătrâne, Davis ar fi încercat să mituiască și apoi să intimideze un adolescent să-și asume vina ("Ascultă, dacă spui cuiva, eu te voi ucide"). Un alt an, o explozie la spectacolul de artificii, un bărbat ucis și cel puțin 15 persoane rănite, însă din nou a refuzat să-și asume responsabilitatea. 

Îndrăgit de poliție, Davis s-a confruntat cu puține consecințe legale. Dar apoi a distribuit 100.000 de veste care conțineau un material nou, Zylon, care s-a dovedit defect; un ofițer de poliție care purta o astfel de vestă a fost împușcat și ucis. Angajatul de multă vreme al lui Davis, Aaron Westrick - a cărui viață fusese salvată de armura pentru corp Second Chance și care a jucat în filmele lui Davis, a devenit avertizor de integritate într-un dosar împotriva companiei, înregistrând diferite conversații despre vestele defecte. 

Chiar când a fost pus în fața tuturor acestor incidente și dovezi, septuagenarul Davis s-a dovedit reticent în a-și recunoaște greșelile  

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole