Antena 3 CNN Sport Rezultate zilnice Superbet Chess Classic România 2024 – A patra rundă de confruntări de la Superbet Chess Classic România 2024 s-a încheiat cu două victorii și trei remize

Rezultate zilnice Superbet Chess Classic România 2024 – A patra rundă de confruntări de la Superbet Chess Classic România 2024 s-a încheiat cu două victorii și trei remize

Georgiana Adam
6 minute de citit Publicat la 14:20 01 Iul 2024 Modificat la 14:21 01 Iul 2024

București, 30 iunie 2024 – A patra zi din calendarul competiției internaționale de șah a confirmat într-o oarecare măsură clasamentul de până acum: în fruntea lui se plasează în continuare Fabiano Caruana. De altfel, el și Praggnanandhaa Rameshbabu au fost singurii care au obținut victorii în a patra rundă, ceilalți Mari Maeștri care participă la Superbet Chess Classic România 2024 finalizând-o cu remize.

Deschiderea celei de-a patra zile competiționale a avut loc sâmbătă, 29 iunie, la ora 15.00, printr-o primă mutare simbolică, făcută de fondatorul Grand Chess Tour, legendarul șahist Garry Kasparov, celebrul pugilist și ambasador Superbet Cătălin Moroșanu, de CEO-ul Hidroelectrica Borbely Karoly și de fostul fotbalist, actualmente antrenor, Adrian Iencsi. Cel dintâi a ales să facă mutarea la masa lui Alireza Firouzja și Gukesh Dommaraju, iar CEO-ul Hidroelectrica a deschis partida dintre Nodirbek Abdusattorov și Maxime Vachier-Lagrave. Ambasadorul Suoerbet Cătălin Moroșanu a făcut mutarea de deschidere la masa lui Fabiano Caruana și a lui Bogdan Deac. Totodată, partida dintre Ian Nepomniachtchi și Wesley So a fost deschisă de marele fotbalist Adrian Iencsi.

Cronica rundei a IV-a

Caruana, Fabiano – Deac, Bogdan  1-0

Partida dintre Fabiano Caruana și Bogdan Deac a început ca o variantă principală din Apărarea Nimzovici. Jucătorul american a demonstrat o înțelegere foarte bună a poziției și a planului de joc, făcând pași mici și punând continuu presiune pe adversarul lui mult mai tânăr. Întâi a cucerit centrul, apoi a sacrificat un pion pe termen scurt pentru a-și activiza toate piesele și, după 34 de mutări, Bogdan a cedat presiunilor și partida s-a încheiat 1-0.

Nepomniachtchi, Ian – So, Wesley  ½ - ½

Partida dintre Nepomniachtchi și So a fost una tipică pentru doi jucători care se află de mulți ani în topul mondial: bogată în teorie și cu acuratețe foarte mare. Deschiderea a fost „o spaniolă” varianta „anti-berlineză”, cu un schimb rapid de dame și un joc lung în care s-a luptat pentru câmpuri și exploatarea slăbiciunilor. Judecând timpul de gândire: sub 20 de minute de gândire în primele 20 de mutări, ambii jucători cunoșteau foarte bine deschiderea. Chiar dacă americanul a obținut un pion în plus la mutarea 25, nu a reușit să îl păstreze și să îl valorifice, iar partida s-a încheiat cu o remiză 30 de mutări mai târziu.

Praggnanandhaa, Rameshbabu – Giri, Anish  1-0

"Queen’s Gambit" e în „trending” și printre șahiștii din topul mondial! Nu știm dacă au văzut sau nu serialul, dar în partida de ieri, Pragg a lansat o invitație către Giri de a juca Gambitul Damei, iar Giri „a acceptat” provocarea. Totuși... ceva nu a mers bine pentru reprezentantul Olandei. Dacă în partida anterioară spuneam despre cei doi jucători că în primele 20 de mutări nu gândiseră încă 20 de minute, la mutarea 20 Anish Giri mai avea sub 10 minute pe ceas din cele două ore alocate. Și nu doar timpul a fost o problemă pentru jucător, întrucât două mutări mai târziu a fost nevoit să dea o calitate (adică să schimbe un turn pe un nebun). Tot ce mai putem spune este doar că Pragg a fost Beth Harmon în această partidă, iar Giri a cedat după 80 de mutări de luptă.

Firouzja, Alireza – Gukesh, Dommaraju  ½ - ½

Și Firouzja a încercat să „îi calce pe urme” lui Beth Harmon în partida de ieri, dar Gukesh pare că s-a uitat ceva mai atent la serial, întrucât a jucat partida cu o acuratețe de 99.8%. Procentul atât de aproape de perfecțiune indică atât o pregătire teoretică excelentă, cât și o înțelegere deosebită a poziției. Totuși, nici Firouzja nu s-a lăsat cu mult mai prejos, iar partida s-a încheiat cu o remiză.

Abdusattorov, Nodirbek – Vachier-Lagrave, Maxime  ½ - ½

Abdusattorov – Vachier-Lagrave: Chiar dacă la o primă vedere putem observa că albul are pe tablă o regină pe care negrul nu o are, la o privire mai atentă observăm că este vorba despre o echivalență materială. Chiar dacă părea că negrul are inițiativa și că reușește să „culeagă” din pionii albi, motorul ne spune că Abdusattorov nu a pierdut nicio secundă controlul poziției și nici partida nu a dovedit contrariul, fiind încheiată prin șah etern dat de MVL, semn că nu a găsit vreo variantă de câștig.

Rezultate runda IV

  1. Fabiano Caruana - Bogdan Deac – 1 - 0
  2. Ian Nepomniachtchi - Wesley So - ½ - ½
  3. Praggnanandhaa Rameshbabu - Anish Giri - 1 - 0
  4. Alireza Firouzja - Gukesh Dommaraju - ½ - ½
  5. Nodirbek Abdusattorov - Maxime Vachier-Lagrave - ½ - ½

Clasamentul după runda IV

 

  1. Caruana Fabiano – 3 puncte
  2. Praggnanandhaa Rameshbabu – 2,5 puncte
  3. Gukesh Dommaraju - 2,5 puncte
  4. Vachier-Lagrave Maxime – 2 puncte
  5. Nepomniachtchi Ian – 2 puncte
  6. So Wesley – 2 puncte
  7. Firouzja Alireza – 2 puncte
  8. Abdusattorov Nodirbek - 1,5 puncte
  9. Giri Anish – 1,5 puncte
  10. Deac Bogdan – 1 punct

Programul rundei a V-a

Runda a cincea va începe duminică, 30 iunie, la ora 15.00, la Grand Hotel Bucharest și se va disputa după cum urmează:

  1. Maxime Vachier-Lagrave - Fabiano Caruana
  2. Gukesh Dommaraju - Nodirbek Abdusattorov
  3. Anish Giri  - Alireza Firouzja
  4. Wesley So - Praggnanandhaa Rameshbabu
  5. Bogdan Deac - Ian Nepomniachtchi

Prima mutare simbolică va fi făcută astăzi de legendarul șahist și fondator al Grand Chess Tour Garry Kasparov, aflat în București pentru a cincea oară.

Biletele pentru urmărirea competiției, puse în vânzare

Evenimentul este accesibil publicului larg, iar iubitorii sportului minții pot rezerva bilete de AICI, pentru urmărirea partidelor dintre cei 10 Mari Maeștri, direct în sala de competiție. Biletele au fost puse la vânzare și sunt în număr limitat. Copiii cu vârsta de până la 14 ani beneficiază de intrare gratuită, dar trebuie să-și asigure participarea pe pagina menționată anterior, în secțiunea “bilete pentru copii”. Vârsta minimă de participare este de cinci ani, cu mențiunea că trebuie păstrată liniștea în sala de competiție. Toate fondurile strânse în urma achiziționării biletelor vor fi donate către programul REKARO pentru renașterea caiacului românesc.

Pentru mai multe detalii și pentru cele mai recente știri despre circuit, puteți vizita www.fundatiasuperbet.ro, www.superchess.ro, www.grandchesstour.org și urmări paginile de social-media ale Fundației Superbet și GCT.

Premiile etapei din București ajung la 350.000 de dolari, iar cele ale întregului circuit, la 1,5 milioane de dolari, dintre care 350.000 de dolari pentru etapa de șah clasic și 175.000 dolari pentru fiecare etapă de șah rapid și blitz. Totodată, ediția din 2024 va beneficia și de un fond de premii bonus, de 275.000 de dolari, care vor fi acordate primilor clasați la finalul întregului turneu.

Fondul de premiere al actualei ediții este pus la dispoziție de principalii sponsori: Fundația Superbet și Saint Louis Chess Club, ambele organizații non-profit care susțin educația prin șah și misiunea GCT de a promova sportul minții în toate colțurile lumii. Federația Română de Șah va fi co-organizator și partener al etapei din România.

Parteneri media: TVR, GSP.ro, Fanatik.ro, KISS FM, Prima Sport, Prima TV, Digi Sport, Digi 24, Antena 1, Antena 3

Parteneri comunicare: Porter Novelli România, AMICOM Consulting & Strategy

Despre Grand Chess Tour (GCT)

GCT este un circuit de șah internațional, care aliniază cei mai buni jucători ai lumii. Legendarul Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari “ambasadori” ai șahului în lume, a inspirat crearea Grand Chess Tour și a contribuit, totodată, la consolidarea parteneriatului dintre organizatori. Pentru mai multe informații, puteți vizita grandchesstour.org.

Despre Fundația Superbet

Fondată în 2019, Fundația Superbet a făcut din șah una dintre inițiativele sale prioritare, organizând primul turneu din cadrul Grand Chess Tour la București. Totodată, Fundația s-a angajat să transforme GCT într-o tradiție pentru comunitățile de șah din România, Polonia și Croația. Pentru mai multe informații, puteți vizita www.superbetfoundation.com.

Despre Federația Română de Șah (FRSAH)

Înființată în 1925, Federația Română de Șah s-a constituit prin adeziunea a 26 de cercuri de șah din țară. Este una dintre membrele fondatoare a Federației Internaționale de Șah (FIDE). Primul său Comitet Director a fost prezidat de Mihail Sadoveanu din calitatea de președinte. De atunci, diverse personalități marcante ale vieții politice, culturale și sportive românești au îndeplinit funcția de președinte al Federației. Misiunea FRSAH este de a populariza și dezvolta practicarea acestui sport, la nivel național, din punct de vedere sportiv, educațional, cultural și artistic, promovând corectitudinea, toleranța și fair-play-ul.  

Despre Saint Louis Chess Club

Este o organizație non-profit a cărei misiune este ca șahul să fie parte integrantă din comunitate. Astfel, clubul oferă spațiu pentru diverse turnee și competiții locale, cât și cursuri de perfecționare a șahului, lecții pentru începători și prelegeri speciale.

Saint Louis Chess Club susține programele de șah care există deja în școlile din zonă, încurajând totodată dezvoltarea de noi programe în școală și după școală. Pentru mai multe informații, puteți vizita saintlouischessclub.org.

 

Citește mai multe din Sport
» Citește mai multe din Sport
TOP articole