Notele din catalog nu mai reflectă, în multe situaţii, nivelul de pregătire al şcolarilor. Este şi cazul lui Marc, un elev de 7 la Matematică şi 8 la Română. La simulare a luat însă cu două puncte mai puţin la fiecare materie.
"Eu am crezut că am un copil bun, de notele 7, 8, 9 şi la simulare mă trezesc că ia nota 5. Notele alea se dau aşa ca să scape de ei", a spus tatăl lui Marc.
Cum cererea este mare, profesorii au crescut tarifele cu 20% şi fac şedinţe particulare cu grupuri şi de câte 10 persoane. O ședință ajunge să coste și 180 de lei. Sunt însă şi cadre didactice care cer 100 de lei pe şedinţă. Un calcul simplu arată că pentru un elev meditat o dată pe săptămână la matematică şi română, părinţii plătesc lunar cel puţin 800 de lei.
Tarifele pot fi însă duble, în funcţie de experienţa meditatorului. Pe de altă parte, în unele şcoli sunt profesori care fac gratuit ore suplimentare.
Un studiu arată că peste o treime dintre elevi, mai ales cei din anii terminali, fac ore suplimentare contra cost pentru că pregătirea din clasă nu este suficientă. Îngrijorător este că deşi tot mai mulţi copii sunt meditaţi, notele de examene sunt tot mai mici.
Nici măcar autorităţile nu cunosc nivelul la care a ajuns industria meditaţiilor. Deşi profesorii au obligaţia să îşi declare la ANAF veniturile obţinute din meditaţii, nu toţi o fac. Totodată aceştia pot fi concediaţi sau suspendaţi de la catedră până la 7 ani, dacă fac ore contra cost cu elevii cărora le predau la clasă.