Efectele războiului de la graniţă se fac tot mai simţite.
Ucraina, unul dintre cele mai mari exportatori de grâne şi îngrăşăminte are navele blocate de trupele ruseşti, iar pentru multe ţări din Africa şi Orientul mijlociu ar putea însemna oficial începutul foametei.
"A început deja războiul mondial al pâinii" a spus Luigi di Maio, ministrul de Externe al Italiei, din cauza blocării cerealelor în Ucraina, care împiedică accesul la grâne a numeroase ţări vulnerabile, iar această situaţie implică "riscul ca noi conflicte să izbucnească în Africa".
Potrivit fostului ministru al Agriculturii, Petre Daea, Romania este foarte pregătită în acest război, ba chiar va exporta grâne. Însă există țări care vor fi afectate, cele în care Ucraina exportă în mod deosebit.
În plus, la Odessa sunt blocate 57 de nave care au la bord în total peste un milion de tone de cereale, după cum a anunțat ministrul ucrainean al Agriculturii, Mikola Solskyi.
Cât rezistă aceste cereale la bord fără a se strica - nu știu nici măcar căpitanii navelor. După trei luni "încep problemele iar o parte din încărcătură se deteriorează".
Și oficialii ONU au avertizat, în timp ce alte țări s-au oferit să facă anumite culoare speciale pentru ca grânele din Ucraina să ajungă la beneficiari.
Totuși, cât de pregatită este România, inclusiv pentru export și care sunt țările care ar putea cere grâne de la noi?
În acest context complicat, România, alături de alte state din Europa, încearcă să scoată cerealele ucrainene din țară, pe alte căi decât cele blocate de navele rusești din Marea Neagră.
Numai că țara noastră întâmpină mari dificultăți în gestionarea unui volum atât de mare de mărfuri agricole.
Săptămâna trecută, de exemplu, 90 de vapoare ucrainene așteptau la coadă să intre pe canalul Sulina. O situație complicată este și în portul Constanța, tot din cauza numarului mare de nave din Ucraina.