Restaurantele vor fi obligate să afișeze, la vedere, ingredientele folosite la fiecare preparat în parte, dar și informații despre declarația nutrițională a fiecărui produs , care include numărul de calorii și cantitatea de zahăr, sare, grăsimi, acizii grași nesaturați, dar mai ales aditivii utilizați.
Noile cerinţe i-au cam încurcat pe patroni.
"Fiecare animal trebuie să aibă un pedigree, în cazul ăsta, nu ?Trebuie să ştim când s-a născut, ce-a mâncat, dacă a avut concentrate, daca a mâncat natural. Luăm un produs de la un anumit furnizor, da? Mâine iau de la alt furnizor. Cum procedez?", a spus Nicolae Bucovală, preşedintele Organizaţiei Patronale Mamaia.
Majoritatea afaceriștilor de pe litoral spun că decizia ANPC înseamnă costuri uriașe, care vin din schimbarea și actualizarea meniurilor, dar și din estimarea valorilor nutriționale.
"Mi se pare puțin aberant, într-un meniu ca să trec de unde am cules verdeața, de pe ce câmp; animalul unde a păscut", spune managerul unui hotel.
Angajații din bucătărie nu știu deocamdată cum vor calcula informațiile nutriționale din fiecare preparat.
"Fiecare ingredient vine cu caloriile lui. Se poate calcula, dar într-o bucătărie unde se fac calități mari, este mai greu", spune o bucătăreasă.
Ordinul dat de Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor intră în vigoare de pe 20 de decembrie. Până atunci, restaurantele, inclusiv fast-food-urile, au timp să își pregătească etichetarea.
Cei care nu vor respecta aceste reguli s-ar putea trezi cu activitatea suspendată.