Antena 3 CNN Externe Revoltă în Turcia, după ce legea „masacrului” câinilor maidanezi a fost adoptată. Primarii care nu o respectă riscă să facă închisoare

Revoltă în Turcia, după ce legea „masacrului” câinilor maidanezi a fost adoptată. Primarii care nu o respectă riscă să facă închisoare

Bianca Chirilă
3 minute de citit Publicat la 13:02 30 Iul 2024 Modificat la 13:02 30 Iul 2024

Parlamentul Turciei a adoptat marţi o lege care vizează capturarea a milioane de câini fără stăpân de pe străzi şi plasarea lor în adăposturi, un plan ce a stârnit îngrijorare în rândul iubitorilor de animale, care susţin că o campanie de sterilizare în masă ar fi o soluţie mai bună, transmite euronews.com.

Conform noii legi, propusă de partidul de guvernământ AKP al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, municipalităţile ar trebui să strângă toţi câinii fără stăpân de pe străzi şi să îi mute în adăposturi. Câinii cu un comportament agresiv sau care au boli netratabile urmează să fie eutanasiaţi.

În baza legislaţiei anterioare, municipalităţile trebuiau să sterilizeze şi să vaccineze toţi câinii fără stăpân şi să îi ducă înapoi în locurile din care fuseseră capturaţi.

Numărul câinilor fără stăpân din Turcia este, potrivit estimărilor, de patru milioane, iar municipalităţile au sterilizat aproximativ 2,5 milioane în ultimii 20 de ani, potrivit proiectului de lege. Deși mulți sunt inofensivi, un număr tot mai mare se adună în haite și mai multe persoane au fost atacate de-a lungul timpului.

Animalele sunt adeseori îngrijite de locuitorii din cartiere, care îi tratează ca pe nişte animale de companie.

În Turcia există 322 de adăposturi pentru animale

În prezent, în Turcia există 322 de adăposturi pentru animale, cu o capacitate de 105.000 de locuri pentru câinii fără stăpân, potrivit proiectului de lege.

De asemenea, potrivit legii, toate municipalităţile trebuie să cheltuiască cel puţin 0,3% din bugetul lor anual pentru servicii de reabilitare a animalelor şi pentru amenajarea de adăposturi. Municipalităţile turce vor avea timp până în 2028 pentru a construi noi adăposturi şi pentru a le îmbunătăţi pe cele existente.

Mii de persoane au ieşit în stradă în ultimele săptămâni pentru a protesta faţă de noua lege, pe care o numesc „legea masacrului”, participând uneori şi la confruntări cu Poliţia.

„Poporul nostru vrea străzi sigure”, a declarat miercurea trecută preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

Opoziţia, care se află la putere în principalele două oraşe ale ţării, Istanbul şi Ankara, a promis să blocheze implementarea legii chiar dacă aceasta va fi adoptată.

Fosta actriţă franceză Brigitte Bardot s-a adresat săptămâna trecută preşedintelui Recep Tayyip Erdogan pentru a îl „alerta în legătură cu o ameninţare îngrozitoare care planează asupra animalelor fără stăpân” din Turcia în contextul proiectului de lege aflat la acel moment în curs de examinare. 

De asemenea, Humane Society International a declarat că i-a scris lui Erdogan pentru a-și exprima îngrijorarea că legea va provoca „suferințe inutile și moarte nenumăratelor animale într-o soluție pe termen scurt care nu va oferi o soluție pe termen lung”.

Ce presupune legea

Noua legislație impune municipalităților să captureze câinii vagabonzi și să-i adăpostească în adăposturi pentru a fi vaccinați, castrați și sterilizați înainte de a-i pune la dispoziție pentru adopție. Câinii care au dureri, sunt bolnavi în fază terminală sau prezintă un risc pentru sănătatea oamenilor vor fi eutanasiați.

Cu toate acestea, mulți se întreabă cum ar reuși toate orașele să obțină bani pentru a construi adăposturile suplimentare necesare.

„Deoarece nu există suficiente locuri în adăposturi, a fost deschisă o cale pentru uciderea maidanezilor. Noi, activiștii pentru drepturile animalelor, știm foarte bine că acest lucru înseamnă moarte”, a declarat medicul veterinar Turkan Ceylan pentru euronews.com.

Proteste organizate de partide politice și grupuri pentru protecția animalelor au avut loc și în orașe din întreaga Europă, unde au existat avertismente că legea ar putea descuraja turiștii să viziteze Turcia.

Principalul partid de opoziție din Turcia a declarat că va solicita anularea acesteia la Curtea Supremă a țării.

Alții au dat vina pe eșecul implementării reglementărilor anterioare, care cereau ca câinii vagabonzi să fie prinși, castrați, sterilizați și returnați acolo unde au fost găsiți, ceea ce a dus la creșterea populației canine.

Partidul Republican al Poporului din Turcia, care a câștigat multe dintre cele mai mari municipalități din Turcia la alegerile de la începutul acestui an, a declarat că nu va pune în aplicare legea.

Cu toate acestea, proiectul de lege recent adoptat introduce pedepse cu închisoarea de până la doi ani pentru primarii care nu își îndeplinesc îndatoririle de combatere a maidanezilor.

Guvernul neagă că proiectul de lege ar duce la o sacrificare pe scară largă. Ministrul Justiției, Yilmaz Tunc, a declarat jurnaliștilor, săptămâna trecută, că oricine ucide maidanezi „fără motiv” va fi pedepsit.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole