Antena 3 CNN Life Revoltă în Rusia după ce un imam a făcut un podcast ca să explice cum se bat soțiile: „Mișcați brațul de la cot în jos, nu din umăr”

Revoltă în Rusia după ce un imam a făcut un podcast ca să explice cum se bat soțiile: „Mișcați brațul de la cot în jos, nu din umăr”

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 13:50 19 Iul 2024 Modificat la 13:53 19 Iul 2024

Timur Kamaev, un imam cunoscut din republica rusă Tatarstan, s-a trezit în centrul unui scandal uriaș, care a cuprins toată țara, după ce explicat într-un podcast care sunt metodele prin care credincioșii își pot bate soțiile.

În ediția de luni a podcasului Tea With Hazrat, imamul a făcut afirmații revoltătoare care au născut controverse și dezbateri dincolo de comunitatea musulmană din Rusia. Clipul a fost șters între timp, dar înregistrări ale acestuia circulă masiv în țară, potrivit The Moscow Times.

Cine este Timur Kamaev

La cei 30 de ani ai săi, Timur Kamaev este unul dintre cei mai importanți clerici musulmani din Rusia, fiind liderul moscheei Irek situată în centrul capitalei Tatarstanului, Kazan.

Inaugurată în 2018, moscheea a fost ridicată în memoria lui Irek Minnikhanov, fiul conducătorului Tatarstanului, Rustam Minnikhanov, unul din cei 50 de morți în urma accidentului aviatic din 2013 în care a fost implicată o cursă a Tatarstan Airlines.

Moscheea este frecventată de VIP-urile din Tatarstan, potrivit rapoartelor locale.

Tea With Hazrat este un podcast produs de agenția de știri de stat din Tatarstan, Tatar-Inform. În fiecare episod al podcastului, Kamaev răspunde la întrebări despre practicile islamice și face recomandări pentru ascultători. În episoadele anterioare au fost dezbătute subiecte precum „rețelele sociale și gadgeturile în islam”, „superstițiile asociate cu practicile funerare” și „dacă jocurile sunt permise în islam”.

Afirmațiile care au provocat revoltă

În cel mai recent episod al podcastului, Kamaev și-a propus să explice cum ar trebui să interpreteze credincioșii versetul 34 din capitolul al patrulea din Coran, care vorbește despre modul în care un bărbat ar trebui să gestioneze nesupunerea soției sale.

„Ar trebui să începi întotdeauna cu avertisment, adică să încerci să-i explici soției tale de ce greșește. Ar trebui să-i vorbești întotdeauna frumos și cu înțelepciune”, a spus Kamaev. 

A spus apoi că o soție nesupusă poate fi pedepsită dacă va fi trimisă să doarmă într-un pat separat.

„În cazuri extraordinare, versetul sugerează bătaia”, a spus imamul, explicând că o corecție fizică o va face pe o femeie „să înțeleagă că face ceva greșit”. 

Kamaev nu s-a oprit aici și a explicat și cum și cu ce poate fi bătută o soție. „Loviți ușor soția cu miswak (băț subțire de la arborele Salvadora persica), dar mișcați brațul numai de la cot în jos, nu din articulația umărului, cu mișcări scurte”, a spus Kamaev.

„Scopul bătăii nu este acela de a răni persoana, să nu lași vânătăi, ci să-i spui cu blândețe „oprește-te, faci ceva greșit, soțul tău este nemulțumit și a ajuns în punctul de a ridica mâna””, a spus Kamaev. 

Reacții în urma podcastului

„Profetul nu și-a bătut niciodată soțiile și nu a aprobat violența fizică în familie. Nu cred că bătaia este acceptabilă în familii și relații”, a spus psihologul și sexologul islamic Khava Shaidullina pentru Kazan Online. Ea spune că versetul în cauză îl sfătuiește, de fapt, pe soț să divorțeze, nu să-și bată soția.

Alyona Popova, activistă pentru drepturile femeilor, a spus pe Telegram că afirmațiile lui Kamaev sunt „o propagandă pentru violență”, care nu poate fi justificată.

Afirmațiile făcute de Popova au fost preluate într-o declarație emisă de Marem, un grup de sprijin pentru femeile care cad victime ale abuzului și violenței domestice în republicile majoritare musulmane din Caucazul de Nord.

„O persoană respectată, o figură religioasă ale cărei recomandări sunt respectate și urmate... spune că pedeapsa fizică este acceptabilă. Acest lucru va fi perceput ca un permis pentru bătaie. Nimeni nu va intra în detalii, să vadă despre ce fel de băț vorbește imamul”, a mai spus Popova.

Însă alte persoane și-au arătat susținerea pentru Kamaev.

Aynur Birgalin, muftiul șef din Bashkortosta, a spus că lovirea cu un miswak „nu provoacă nicio durere”.

Tatar-Inform a șters videoclipul de pe YouTube în urma reacțiilor publice și a emis o declarație în care a precizat că afirmațiile lui Kamaev au fost „luate din context” de către mass-media. Într-o declarație ulterioară a ținut să precizeze că „noi considerăm că violența este inacceptabilă în orice religie”.

Administrația Spirituală a Musulmanilor din Tatarstan, cea mai înaltă autoritate religioasă din regiune, l-a susținut, însă, pe Kamaev, și le-a recomandat celor care l-au criticat pe acesta să „vizioneze podcastul în întregime”.

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole