Antena 3 CNN Externe Revoltă a medicilor în India după ce o doctoriţă rezidentă a fost violată şi ucisă cu brutalitate

Revoltă a medicilor în India după ce o doctoriţă rezidentă a fost violată şi ucisă cu brutalitate

de Adrian Dumitru    |   

Mii de medici au intrat în grevă în toată India pentru a cere o protecţie mai bună a medicilor şi altor angajaţi din domeniul sănătăţii după ce o doctoriţă rezidentă a fost violată şi ucisă în provincia Bengalul de Vest, din estul ţării, relatează CNN.

Cadavrul femeii a fost descoperit vinerea trecută şi prezenta semne de violenţă şi de agresiune sexuală. Trupul a fost găsit într-o sală de seminar de la Colegiul Medical Spital RG Kar din oraşul Kolkata, conform poliţiei locale care a anunţat şi că a arestat un suspect.

Luni, asociaţii medicale din mai multe provincii indiene i-au îndemnat pe medicii de la spitalele de stat să întrerupă activitatea „electivă” pe termen nedeterminat. Asociaţiile vor judecarea rapidă a cazului şi cer guvernului să fondeze o comisie specială pentru protejarea sănătăţii angajaţilor din domeniul sanitar.

„În jur de 300.000 de medici din toată ţara s-au alăturat protestului, iar de mâine aşteptăm şi mai mulţi să se alăture”, a declarat Dr. Sarvesh Pandey, secretar general al Federaţiei Medicilor Rezidenţi.

În imaginile surprinse la protestele din India, medicii apar cu bannere şi pancarte cu mesaje precum „Salvaţi doctorii, salvaţi viitorul” sau „Mâinile care salvează n-ar trebui să sângereze”. În oraşul Hyderabad, din sudul ţării, medicii au organizat un priveghi.

Mulţi dinte medicii indieni au vorbit despre abuzurile la care sunt supuşi angajaţii din domeniul medical, inclusiv violenţe instigate de pacienţi furioşi sau de rudele acestora.

Un sondaj din 2015, realizat de Asociaţia Medicilor Indieni, a arătat că 75% dintre medicii din India s-au confruntat cu o formă de violenţă de-a lungul carierei lor.

Uciderea acestei tinere femei doctoriţe nu este prima şi nu va fi nici ultima dacă măsuri de corectare a situaţiei nu sunt luate”, a transmis asociaţia într-o scrisoare pentru ministrul sănătăţii, publicată pe Twitter, marţi.

India are mari probleme în ce priveşte violenţa împotriva femeilor, existând numeroase cazuri ultramediatizate de violuri. Acestea au atras inclusiv atenţia internaţională cu privire la problemă.

Conform autorităţilor indiene, doar în 2022 au fost raportate 21,516 violuri, o medie de 86 de cazuri pe zi. Experţii avertizează că numărul cazrilor înregistrate este doar o mică fracţiune din numărul real, în condiţiile în care India este o ţară cu un patriarhat profund înrădăcinat, iar stigmatizarea violului şi criticarea victimelor şi familiilor lor sunt practici prevalente.

Subiecte în articol: India crima asia doctori proteste
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile