Turta dulce este un desert iubit în întreaga lume, pe care multe gospodine încep să-l pregătească în preajma Crăciunului.
Acest desert de sărbători îşi are originile pe meleaguri europene din secolul al XI-lea, atunci când cavalerii templieri, întorși din cruciadele din Orientul Mijlociu, au adus cu ei condimentele specifice turtei dulci, pentru a fi folosite în bucătăriile nobilimii.
Turta dulce s-a răspândit și în rândul maselor, devenind un desert popular, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă.
Tradiția s-a păstrat până în zilele noastre, când în casele noastre, în seara de Ajun miroase, pentru mulți dintre noi, a portocale, vin fiert și minunata turtă dulce.
Ingrediente turtă dulce moale chiar şi două luni
- 3 linguri de miere
- 1 linguriţă de scorţişoară sau condimente pentru turtă dulce.
- 100 g unt
- 2 ouă de ţară
- 200 g zahar tos
- 500 g faina
- 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu (se va stinge cu o lingură de oţet)
Ingrediente glazură turtă dulce moale
- 1 albuş
- 100 g zahăr pudră extrafin
- 2 linguri de apa fierbinte
- 1 linguriţă de zeamă de lămâie
Mod de preparare turtă dulce moale
Iată cum se prepară turta dulce moale chiar şi două luni: Mierea împreună cu untul şi condimentele pentru turtă dulce se pun la topit. Mare atenţie să nu dea în clocot.
Separat se vor bate cele două ouă cu zahărul tos. Făina şi bicarbonatul se vor cerne împreună.
Peste făină se toarnă compoziţia călduţă şi se frâmântă uşor până se formează un aluat moale, fin şi aromat.
Aluatul proaspăt obţinut se înveleşte într-o folie alimentară şi se lasă la rece 30 de minute sau, pentru a obţine turtă dulce moale chiar şi două luni, pentru 24 de ore la frigider.
După ce aluatul s-a odihnit, acesta se împarte în 20 de bucăţi egale.
Se modelează biluţele şi se aplatizează uşor cu o foaie de copt deasupra.
Turta dulce moale se coace la temperatura de 180 de grade, fără ventilaţie.
Coacerea durează aproximativ 10 minute. Sunt gata atunci când sunt rumenite uşor.
Mod de preparare glazură turtă dulce moale
Pentru a pregăti glazura pentru turta dulce moale se pune într-un ibric albuşul, zahărul pudră şi cele 2 linguri de apă fierbinte. Se amestecă totul foarte bine şi se lasă la foc amestecând energic, până când s-a topit zahărul.
Mare atenţie! Nu trebuie ca compoziţia să fiarbă, ci doar să se încălzească până la 70 de grade, la fel ca la bezea.