Pasta de jumări este o specialitate din zona fostului Imperiu Austro-Ungar.
Apare în zona Ardealului, în Ungaria si zonele de graniță ale Austriei cu Ungaria, respectiv în Burgenland.
În limba maghiară se numește "tepertökrém". În Austria și Bavaria această pastă din jumări se numește Grammelschmalz sau Griebenschmalz și se servește unsă pe felii de pâine.
Este adesea servită cu ceapă tocată sau castraveciori murați.
Ingrediente pastă de jumări
- 250 g jumări
- o ceapă roşie medie
- un ou fiert
- 4-5 căţei mici de usturoi
- 2 linguri cu muştar
- boia de ardei dulce
- piper proaspăt măcinat
- sare
Opţional:
- 2-3 cartofi fierţi în coajă, în apă cu sare, curăţaţi şi tăiaţi în bucăţele
- 2 castraveciori muraţi, tăiaţi în rondele
- ceapă roşie
Mod de preparare pastă de jumări
Iată modul de preparare pentru pasta de jumări. Pentru început se taie ceapa cubuleţe mici. La fel se va proceda şi cu oul fiert.
Într-un robot de bucătărie se pun jumările, usturoiul, oul fiert, ceapă, muştarul, un sfert de linguriţă cu boia de ardei dulce, piper măcinat şi sare (cartofii fierţi şi castraveţii muraţi, dacă folosiţi) şi se mixează.
Continuăm cu mixatul, până când obţinem o consistenţă cremoasă.
Gustăm, condimentăm cu sare şi piper măcinat, dacă mai este nevoie, şi tranferam pastă de jumări într-un borcan închis ermetic, pe care îl putem păstra în frigider până la o săptămâna.