Rețetă mucenici 9 martie 2021. Femeile fac în această zi mucenici în formă de opturi.
Aceştia sunt duşi la biserică pentru a fi binecuvântați, iar apoi sunt consumaţi în familie.
Rețetă mucenici cu miere și nucă
Pentru aluat – 1 kg făină albă pentru cozonac sau panificație, 500 ml lapte sau apă, 120 g zahăr, 50 g drojdie proaspătă, 3 oua, 100 ml ulei, o linguriță rasă de sare, coaja unei lămâi sau portocale, jumătate de sticluță esență de rom, 3 plicuri zahăr vanilat.
Pentru însiropat – o cană apă, o cană zahăr, coaja unei portocale;
Pentru finisare – 200 grame nucă și 200 grame miere.
Rețetă mucenici cu miere și nucă. Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Sărbătoarea Mucenicilor este cea mai populară sărbătoare a primăverii, înaintea Paştelui. Conform tradiţiei, zilele ce urmează ar trebui să fie zilele calde ale Moşilor, care durează până pe 17 martie., de pe 1 pe 9 martie fiind zilele Babelor.
Mucenicii pe care îi gătesc gospodinele sunt o ofrandă adusă sacrificiului întru credinţă a 40 de ostaşi creştini. Se mai numesc măcinici, sfinţişori sau bradoşi în unele colţuri ale ţării.
Citiți și: De ce se beau 44 de pahare de ziua celor 40 de Mucenici. Tradiții și semne