Antena 3 CNN Actualitate Rețeta de cozonac a lui Chef Cătălin Scărlătescu

Rețeta de cozonac a lui Chef Cătălin Scărlătescu

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 20:14 13 Dec 2021 Modificat la 20:21 13 Dec 2021

„Ingredientele de bază ale reţetelor româneşti le ştiu de la bunica, care le-a învățat de la mama ei, care le ştia de la bunica ei. Aşadar sunt transmise din generaţie în generaţie în ultima sută de ani. Pe lângă reţetă, secretul stă în prospeţimea şi provenienţa ingredientelor. Dacă ai materie primă  de calitate obţii bucate pe măsură, dacă stăpâneşti cât de cât ştiinţa gătitului”, a declarat Chef Cătălin Scărlătescu, potrivit CSID.

Ingrediente:

1 kg faină
250 g zahăr
450 g lapte
5 ouă proaspete
1 păstaie vanilie
60 g drojdie
300 g unt
500 g nucă
200 g rahat
150 g ciocolată de calitate
30 g portocală confiată
30 g coajă de lămâie

Mod de preparare:

Se amestecă drojdia cu 100 ml lapte, un pic de zahăr şi trei linguri de faină. Se lăsă compoziţia să crească până când îşi dublează volumul.

Laptele se fierbe împreună cu zaharul si cu o păstaie de vanilie, apoi se amesteca până se dizolvă.

Gălbenuşurile se bat cu un praf de sare. Se pune făina într-un vas şi se toarnă pe rând, amestecând bine, gălbenuşurile, laptele împreună zahărul topit şi untul, portocala confiata, coaja de lămâie. Se frământă bine până se obţine un aluat aerat, consistent şi elastic. Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit circa o oră.

Se ia apoi o bucată de aluat, se întinde bine, se pune peste crema de nuci cu ciocolată și rahat și se rulează. Rulada obţinută se secţionează în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute se împletesc şi se ung cu ou și un pic de zahăr.

Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si se lasă la dospit aproximativ două ore.

Când aluatul a crescut se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute-1 oră la 160 de grade.
 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole