Antena 3 CNN Emisiuni În fața națiunii Resuscitare pentru Sănătate. Fundeni, un mix de clădiri din anii '60, medici de top şi cazuri extrem de grele

Resuscitare pentru Sănătate. Fundeni, un mix de clădiri din anii '60, medici de top şi cazuri extrem de grele

Andreea Cigolea
2 minute de citit Publicat la 20:27 21 Sep 2021 Modificat la 10:59 23 Sep 2021

De aproape 80 de ani, este locul unde ajung copiii bolnavi de cancer din România. Deşi boala e una grea, iar condiţiile din spital sunt adesea improprii, medicii şi personalul de acolo fac tot ceea ce le este în puteri să ajute.

"Ceea ce vedeţi în dreapta mea este o secţie nerenovată de mai de bine de 10 ani. În stanga mea este o secţie renovată la sfârşit de 2020 şi este la standarde europene: 2 pacienţi în cameră, grup sanitar în rezervă, spre deosebire de cealaltă, unde sunt chiar şi 5 pacienti, iar baia este pe hol", a prezentat Andreea Cigolea, realizator Antena 3.

Spitalizarea este o mare provocare în continuare şi pentru mamele care stau luni întregi internate alături de copiii lor bolnavi de cancer.

Speranţa le dă putere să meargă mai departe. Altfel nu ar putea reuşi să dormă pe un colţ de pat, luni în şir, tresărind la fiecare zgomot al echipamentelor care le monitorizează copii. 

"Dintotdeauna au stat. Paturile au fost invenţia unuia care a fost cu copilul pacien. Omul acela și-a făcut apoi firmă de mobilier. Mama doarme pe patul care se trage. Asta e prima secție în care am făcut băi. E de 10 ani", a spus dr. Ana Coliţă, manager Institutul Clinic Fundeni.

Din fericire, copiii bolnavi nu au avut de suferit din cauza pandemiei şi cu ajutorul medicilor au reuşit să îşi ducă la bun sfârşit tratamentele, unii dintre ei întorcându-se sănătoşi acasă alături de familie.

"Containerul din spatele meu a fost ridicat de Institutul Clinic Fundeni anul trecut din lipsă de spaţiu pentru toţi copiii care suferă de boli cronice. Acum deserveşte pentru spitalizare de zi. Adică, toţi bolnavii vin aici pentru anumite analize sau tratamente", a prezentat Andreea Cigolea.

Lipsurile şi problemele din institut sunt aceleaşi cu care se cofruntă orice spital de stat din România: bani puţini, clădiri vechi şi nemodernizate, condiţii departe de a fi decente peste tot în clinică. Există, însă, la Institut, o secţie care după mulţi ani de eforturi şi investiţii, reuşeşte să se ridice la standarde europene.

Aparate din secţia de radiologie de la Fundeni, unice în România

"Radiologia a beneficiat anul trecut de investiţie foarte mare. Toată aparatura a fost finanţată de Ministerul Sănătăţii. Aparatura imagistică este în acest moment în top", a adăugat managerul Institutului Fundeni.

Institutul Clinic Fundeni e unul din cele mai mari spitale publice din România. Ar trebui şi ar putea să fie un model pentru întreaga ţară. Doar că ruptura dintre cadrele medicale, care se luptă să-i ţină în viaţă pe pacienţi şi partea administrativă a statului, e în multe cazuri foarte mare.

Vă dăm doar un exemplu: există echipamente ultramoderne care nu mai pot funcţiona pentru că nu mai sunt asigurate fondurile pentru consumabile. Iar pentru repararea unui grup sanitar e nevoie de zeci de avize. Asta, desigur, dacă sunt bani. Ar fi nevoie şi de consolidări urgente sau de clădirii noi, deoarece actualele stau, la propriu, să cadă, în caz de cutremur, aşa cum arată expertizele seismice. 

Urmăriți pe larg primul episod al celei mai noi campanii Antena 3 "Resuscitare pentru Sănătate”:

Citește mai multe din În fața națiunii
» Citește mai multe din În fața națiunii
TOP articole