Întreaga populaţie a planetei noastre a consumat, în mai puţin de opt luni de zile, toate resursele pe care Terra ni le pune la dispoziţie pentru întregul an.
Ziua de 2 august 2017 este cea în care am consumat deja întreg bugetul oferit de natura înconjurătoare. Ziua în care se termină resursele generate de Pământ, Earth Overshoot Day (EOD), marchează data când solicitările umanităţii depăşesc capacitatea de regenerare a Pământului în acel an, informează WWF România, într-un comunicat.
Dacă în 2012 EOD avea loc pe 22 august, cinci ani mai târziu, s-a mutat deja pe 2 august. ''Emisiile de carbon sunt principalul motiv pentru care vom lăsa generaţiilor viitoare, ca moştenire, datorii uriaşe: amprenta de carbon reprezintă 60% din cererea omenirii asupra naturii, cerere pe care o numim amprentă ecologică'', conform datelor Global Footprint Network (GFN), partener WWF.
Calculează-ţi propria amprentă ecologică pe www.footprintcalculator.org.
Folosim resursele a 1,7 planete
Dacă acum 20 ani EOD avea loc la finalul lunii septembrie, anul acesta s-a mutat pe 2 august, cu aproape o săptămână mai devreme ca anul trecut. Altfel spus, am ajuns în situaţia în care umanitatea foloseşte natura de 1,7 ori mai repede decât aceasta se poate regenera. Este ca şi cum am folosi 1,7 planete Pământ, într-un an.