Restricţii vor fi în localitățile sucevene Fălticeni, Milișăuți, Horodnic de Jos, unde incidența cazurilor de COVID-19 a trecut de 1,5 la mia de locuitori, dar și în Pojorâta, unde incidența e de peste 3 la mie.
Decizia a fost luată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Suceava.
Astfel, la Pojorâta, începând din noaptea de joi spre vineri, de la ora 0.00, va fi interzisă activitatea cu publicul a cinematografelor, instituțiilor de spectacole și a restaurantelor și cafenelelor din interiorul clădirilor.
De asemenea, activitatea teraselor este permisă, cu asigurarea unei distanțe de 2 metri între mese și așezarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite.
Aceleași măsuri sunt aplicate și în comuna Bălăceana, unde restricțiile sunt menținute pentru încă 14 zile, după ce incidența cazurilor de COVID a ajuns 3,37 la mia de locuitori.
De asemenea, potrivit deciziei CJSU Suceava, în orașele Fălticeni și Milișăuți, precum și în comuna Horodnic de Jos, unde incidența cazurilor a depășit 1,5 la mia de locuitori este permisă desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole, a restaurantelor și cafenelelor din interior fără a se depăși 30% din capacitatea spațiului.
Aceleași măsuri vor fi menținute în localitatea Mitocu Dragomirnei.
Restricții şi la Buzău, după ce rata de infectare a ajuns la 2,20 la mia de locuitori
Şi la Buzău, ce rata de infectare cu coronavirus a ajuns la 2,20 la mia de locuitori, astfel că, începând de joi, se vor aplica măsurile stării de alertă.
Astfel, restaurantele, cafenelele, sălile de spectacole şi jocurile de noroc pot funcționa în orașul Buzău, începând de joi, în limita a 30% din capacitatea spaţiului, în urma deciziei luate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru localitățile Buzău, Colți, Măgura și Padina.
De asemenea, organizarea şi desfăşurarea activităţii în instituţiile de spectacole şi/sau concerte este permisă cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului.
Se interzice organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in, precum și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale.
Activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 6:00 – 23:00.
Restaurantele și cafenelele din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau a altor unități de cazare pot funcționa fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului între orele 6:00 – 23:00.
Totodată, sălile de jocuri de noroc nu pot depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului.
Tot de joi, în municipiul Buzău este permisă funcționarea operatorilor economici din domeniul jocurilor de noroc care comercializează bilete de tip LOTO, pariuri și lozuri, doar pentru activitatea de vânzare a acestora, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului.
Măsurile se aplică pentru 14 zile.
Site-ul unde ne putem programa pentru vaccinare
O pagină de internet care permite programarea românilor pentru a se putea vaccina împotriva COVID-19 este funcţională de astăzi, anunţă, luni, Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea.
Momentan, se pot înscrie pentru vaccin doar persoanele din etapa 1, respectiv lucrătorii din domeniile sănătate și social, nu şi restul populaţiei.
Programările pentru administrarea vaccinului se pot face pe pagina programare.vaccinare-covid.gov.ro.
Dr. Streinu Cercel, mesaj ferm pentru români: Să-şi bage minţile în cap şi să se ducă să se vaccineze!
Românii infectaţi cu coronavirus şi care ajung la ATI pot scăpa cu sechele sau pot să nu mai iasă de acolo, motiv pentru care trebuie "să-şi bage minţile în cap şi să meargă să se vaccineze", atrage atenţia medicul Adrian Streinu-Cercel.
Deci, să-şi bage minţile în cap şi să se ducă să se vaccineze, e singurul sfat pe care pot să-l dau", a transmis, luni, la Antena 3, prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel, fostul manager al Institutului Matei Balş din Capitală.
Medicul spune că un caz dintr-un milion de vaccinaţi pot dezvolta reacţii adverse, "dar asta nu înseamnă să nu se vaccinăm", iar vaccinarea este "singura metodă prin care se previn bolile ucigătoare".
Prof. Cercel: Dacă vrem să scoatem virusul din circulaţie, peste 80% din populaţie trebuie vaccinată
Specialistul din prima linie spune că circa 80% din populaţie ar trebui imunizată pentru a putea stopa această pandemie.
"La nivel de planetă, peste 80% din populaţie ar trebui să se vaccineze, ca să ne imunizăm, că noi circulăm", spune dr. Cercel, care precizează că apar şi noi variante mutante ale virusului.
"Dacă vrem să scoatem virusul din circulaţie, peste 80% din populaţia de pe planetă trebuie să fie vaccinată. Şi la noi în ţară, acelaşi procent.
La noi, vorbim de o epidemie, la nivel global, de o pandemie.
Avem posibilitatea ca în decurs de 6-7-9 luni să încercăm să scoatem virusul din circulaţie pe teritoriul României", a precizat prof. dr. Streinu Cercel.
România a început vaccinarea contra COVID
Prima persoană vaccinată împotriva COVID în România a fost Mihaela Anghel, asistentă medicală generalistă la Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș", membră a echipei medicale care, în data de 27 februarie, a preluat primul pacient din ţară confirmat cu virusul SARS-CoV-2.
Campania de vaccinarea a început duminică, 27 decembrie, în toate cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19.
Dozele de vaccin din prima tranșă - cele peste 3.000 de vaccinuri cu valoare de primă administrare - au fost alocate pentru vaccinarea personalului medical din cele zece unități medicale aflate în prima linie în lupta cu COVID-19.