Antena 3 CNN Actualitate Locale Restricţii severe la clădirile din Iaşi: Rufele și aparatele de aer condiționat vor fi interzise pe balcoane. Care este motivul

Restricţii severe la clădirile din Iaşi: Rufele și aparatele de aer condiționat vor fi interzise pe balcoane. Care este motivul

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 17:46 15 Ian 2025 Modificat la 17:46 15 Ian 2025

Autorităţile din Iaşi au în vedere restricții severe pentru localnici, care vor trebui să respecte un ghid de estetică urbană. Mai exact, ieșenii nu vor mai avea voie să monteze aparate de aer condiționat, antene parabolice sau să pună rufe la uscat pe balcoanele și feroneriile ce dau spre stradă. Noile reguli, stabilite în cadrul unui proiect aflat în prezent în faza de consultare publică, vizează atât construcțiile existente, cât și pe cele viitoare, iar fațadele vor trebui să respecte un cod de culori și materiale stabilit, pentru a păstra armonia vizuală a orașului.

Potrivit proiectului, aparatele de aer condiționat nu vor mai putea fi instalate numai pe fațadele laterale sau posterioare ale clădirilor, pentru a nu afecta aspectul estetic al zonelor publice. De asemenea, antenele și sateliții vor trebui montați pe acoperișuri, iar întinzătoarele de rufe vor fi complet interzise pe balcoanele și feroneriile ce dau spre stradă, transmite bzi.ro. 

Un alt aspect important se referă la balcoane, care trebuie să fie în concordanță cu stilul arhitectural al clădirii, interzicându-se extinderea acestora sau modificarea formei originale. Totuși, sunt permise jardinierele și plantele decorative, cu condiția ca acestea să fie plasate într-un mod ordonat și să nu aglomereze vizual fațada.

Regulamentul include și un cod de culori care va varia în funcție de tipul zonei. Astfel, pentru zonele industriale, rezidențiale, comerciale sau istorice vor fi stabilite palete cromatice distincte. În zonele mai înguste se vor recomanda nuanțe mai subtile, în timp ce în spațiile deschise se vor permite accente cromatice mai puternice.

Mai mult, clădirile istorice vor trebui restaurate conform stilului și specificului lor original, iar orice modificare va necesita un aviz prealabil din partea autorităților competente, precum Direcția Județeană pentru Cultură.

Reguli pentru clădirile noi și cele existente

De asemenea se cere garantarea şi durabilitatea și armonia estetică atât pentru clădirile noi cât şi pentru cele existente. Este vorba despre o unitate cromatică şi materiale de înaltă calitate, pentru a garanta durabilitatea și armonia estetică a clădirilor. Regulamentul impune utilizarea aceleași culori pentru toate unitățile dintr-o anumită zonă, iar fațadele acestora vor trebui să respecte codul de culoare RAL 7037.

Reguli stricte şi pentru clădirile istorice din Iaşi

Fiecare imobil cu valoare istorică va fi semnalizat cu plăcuțe informative care vor evidenția personalitățile și evenimentele legate de respectiva construcție.

În plus, lucrările de restaurare a ornamentelor și elementelor de artă murală vor trebui efectuate doar de specialiști atestați, pentru a păstra integritatea patrimoniului cultural al orașului.

După faza de consultare publică, proiectul va fi supus aprobării Consiliului Local, putând suferi modificări în urma feedback-ului primit de la locuitori și experți.restri

 

Citește mai multe din Locale
» Citește mai multe din Locale
TOP articole