„Pentru pacienții care au prezentat dificultăți de respirație, s-a constatat că plămânul era încă afectat, chiar dacă testul PCR era negativ. Acestora li s-a recomandat recuperare respiratorie, un soi de gimnastică respiratorie. Pentru pacienții care au prezentat oboseală, dureri de cap, dificultăți de mers, s-a constatat o afectare neurologică.
Aceștia au fost direcționați către un medic specialist neurolog pentru recuperare neuromotorie”, afirmă prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași.
Medicii le recomandă celor care au astfel de simptome, după ce au fost declarați vindecați de COVID-19, să se prezinte de urgență la spital. Pentru a combate sechelele generate de infecția cu SARS-CoV-2, pacienții au fost supuși recuperărilor respiratorii sau neoromotorii. În general, rămân cu sechele cei care au suferit de o formă medie sau gravă a bolii COVID-19.
La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași nu mai este niciun loc liber la secția ATI, iar la Spitalul de Neurochirurgie, unitate suport COVID-19, mai sunt doar 5 locuri disponibile.