Antena 3 CNN Actualitate Republica Moldova îşi injectează cetăţenii cu vaccin chinezesc Sinopharm

Republica Moldova îşi injectează cetăţenii cu vaccin chinezesc Sinopharm

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 12:58 27 Apr 2021 Modificat la 13:06 27 Apr 2021

Un lot de vaccin Sinopharm donat de Republica Populară Chineză a ajuns marți la Chișinău.

Maia Sandu: Suntem recunoscători Chinei

"Este vorba de un lot de vaccin Sinopharm oferit de Republica Populară Chineză. Este încurajator că țara noastră primește în această perioadă mai multe loturi de vaccin, deoarece asta ne permite să oferim mai multe opțiuni de vaccinare cetățenilor.

Suntem recunoscători Chinei pentru această donație semnificativă", a declarat Maia Sandu.

România a trimis, la rândul său, loturi de vaccin anti-COVID în Republica Moldova. Este vorba despre 200.000 de doze AstraZeneca oferite sub formă de ajutor umanitar. 

Ajutorul umanitar, compus din echipamente medicale și vaccinuri împotriva COVID-19, este o parte a pachetului de sprijin anunțat de Președintele României cu ocazia vizitei la Chişinău în luna decembrie 2020.

Premierul maghiar s-a vaccinat în martie cu Sinopharm

Vaccinurile produse în China fac obiectul unei controverse publice în Europa.

Aceste seruri nu sunt aprobate în Uniunea Europeană iar în privinţa unui alt vaccin chinezesc, Sinovac, datele au arătat o eficienţă de circa 50%, mult redusă faţă de cele realizate de Pfizer, Moderna, AstraZeneca sau Johnson & Johnson.

Vaccinul Sinopharm a fost utilizat de premierul Ungariei, Viktor Orban. Autorităţile din Ungaria au decis să administreze populaţiei acest vaccin, care nu este aprobat în Uniune.

Orban, 57 de ani, i-a îndemnat pe cetăţenii maghiari să-şi învingă rezervele faţă de vaccinul chinezesc, relatează Euronews.

Autorităţile de la Budapesta au achiziţionat cinci milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 de la Sinopahrm. Acesta este distribuit în paralel cu produsul rusesc Sputnik V, care nu este, nici el, aprobat în U.E.

Potrivit premierului maghiar, "vaccinul cel mai bun este cel pe care îl ai cel mai repede", motiv pentru care ţara sa nu se bazează doar pe dozele contractate de Comisia Europeană.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole