Antena 3 CNN Externe Republica Moldova, Ucraina și Georgia, lobby pentru începerea negocierilor de aderare la UE

Republica Moldova, Ucraina și Georgia, lobby pentru începerea negocierilor de aderare la UE

Cerasela Stafie
1 minut de citit Publicat la 19:34 15 Dec 2021 Modificat la 19:34 15 Dec 2021

Deocamdată cele trei țări vor primi doar asigurări de sprijin împotriva oricărei posibile agresiuni ruse. 

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy, în marginea summitului de la Bruxelles, s-a întâlnit și cu omologul său francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz. Cei trei au vorbit despre posibile soluții cu privire la încetarea conflictului separatist din estul Ucrainei. Totodată, au fost subliniate avertismentele privind mai multe sancțiuni UE împotriva Rusiei, în cazul în care va avea loc o invazie.

„Orice încălcare a integrității teritoriale (a Ucrainei) va atrage un preț aspru și vom vorbi toți ca unul, aici, cu partenerii noștri europeni și aliații transatlantici”, spus Scholz la Berlin înainte de a pleca la primul său summit de la Bruxelles în calitate de cancelar. El a adăugat că încă mai caută un ”dialog constructiv” cu Rusia.

Occidentul și Ucraina au fost îndemnate de Ministerul de Externe al Rusiei să pună în aplicare acordurile de pace din 2014 și 2015. Acestea includ schimburi de prizonieri, ajutor și retragerea armelor, scrie Reuters.

În prezent, Ucraina este principalul punct de foc între Rusia și Occident. Statele Unite au transmis că aproximativ 100.000 de soldați ruși s-au strâns în apropierea granițelor Ucrainei și ar fi posibilă o invazie. În schimb, Moscova a transmis că acțiunile sale sunt pur defensive.

Summitul de o zi „Parteneriatul Estic” de la Bruxelles evidențiază succesul limitat pe care Uniunea Europeană l-a înregistrat în relația cu grupul celor șase țări, foste membre ale Uniunii Sovietice. Toate acestea sunt considerate de Rusia drept ”curtea sa” și are mari interese de securitate cu privire la aceste teritorii. 

În fapt, dintre cele șase, Georgia, Moldova și Ucraina sunt toate blocate în dispute teritoriale cu Moscova. Reprezentanții Armeniei și Azerbaijanului sunt prezenți la summit, dar nu caută să devină membri UE. Belarusul, condus de Alexander Lukashenko și lovit de sancțiuni cu privire la abuzurile împotriva drepturilor omului, s-a retras din parteneriat.

”Obiectivul nostru este aderarea deplină la Uniunea Europeană”, a declarat Zelenskiy, după întâlnirea cu președintele summit-ului UE, Charles Michel.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole