Antena 3 CNN Externe REPORTAJ. Cum s-au văzut de la Chișinău alegerile și referendumul pro-UE din R. Moldova. Maia Sandu a fost superstarul zilei

REPORTAJ. Cum s-au văzut de la Chișinău alegerile și referendumul pro-UE din R. Moldova. Maia Sandu a fost superstarul zilei

Robert Kiss, Ana Maria Roman
2 minute de citit Publicat la 21:11 20 Oct 2024 Modificat la 08:03 21 Oct 2024

La ora 21 urnele s-au închis în Republica Moldova. Soarta referendumului pro-UE era decisă de câteva ore bune. Pragul de prezență necesar validării referendumului a fost atins după-masă. Anunțul făcut la ora 19 de Comisia Electorală Centrală a fost întâmpinat cu aplauze în sediul de campanie al Maiei Sandu. 

La finalul zilei, prezența este de aproape 52% la alegerile prezidențiale, iar la referendum au participat aproape 50% dintre alegătorii cu drept de vot, cu mult peste necesarul de 33% pentru a fi validat. Dincolo de referendum, surse din echipa de campanie a acesteia spuneau că iau în considerare chiar și o victorie din primul tur, ținând cont de numărul mare de voturi din diaspora, peste 220.000.

Însă, ziua nu a fost lipsită de emoții, mai ales pentru atingerea pragului de prezența pentru ca referendumul să fie validat. Principalii contracandiați ai Maiei Sandu au votat încă de la primele ore ale și au transmis un mesaj clar de boicot al referendumului pro-UE.

Primul a votat candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo. Fotul procuror, devenit candidat independent susținut de PSRM, partidul fostului președinte Igor Dodon, a venit la secție însoțit de soție și copii. După vot, Stoianoglo a îndemnat la boicotarea referendumului, spunând că a luat un singur buletin, cel pentru prezidențiale. A explicat că dacă va fi președinte va colabora și cu Europa, și cu Rusia, SUA sau China. 

„Prima vizită o voi efectua în Transnistria. Noi trebuie în primul rând să ne concentrăm pe agenda internă a Republicii Moldova”, a mai spus candidatul socialist.

La secția unde a votat Stoianoglo, câțiva cetățeni moldoveni ne-au declarat că și-au dat votul „pentru un viitor mai bun”. „Trebuie să ne hotărâm ce vrem. Va fi decisiv acest vot. Este ultima șansă a noastră. Trebuie să votăm corect”, a declarat un domn pentru Antena 3 CNN. „Am votat pentru un parcurs european al Republicii Moldova pentru prosperitate, pace, stabilitate, bunăstare. Pentru un viitor mai bun“, spune o doamnă.

Și candidatul PN (Partidul Nostru), Renato Usatîi, a boicotat referendumul. Acesta a venit la vot însoțit de mama sa, despre care a spus ca ea a votat și pentru referendum. Usatîi a explicat că „a fost decizia personală” să nu voteze la referendumul pro-UE.

„În situaţia şi starea în care se află astăzi Republica Moldova, cu părere de rău, nu poţi să stai nici măcar în anticamera Uniunii Europene”, a declarat candidatul cotat la începutul zilei cu a treia șansă în alegeri, despre aspirațiile europene ale țării sale.

În contrast cu cele două secții de vot unde au mers Stoianoglo și Usatîi, unde a fost prezentă presa din Republica Moldova și doar câțiva jurnaliști din România, la secția unde a votat Maia Sandu interesul a fost uriaș. Mass-media din întreaga lume s-a îngrămătit să surprindă momentul votului și declarațiile președintei în funcție. Maia Sandu a fost întâmpinată de un grup de susținători care au condus-o pe drumul spre secția de vot. Aceștia scandau: „Moldova, hai la vot!”. „Votul nostru la referendum ne va determina soarta pentru multe decenii înainte”, a declarat președinta Republicii Moldova, după vot.

La polul opus, o lipsă totală de interes din partea mass-mediei a fost pentru fostul președinte, contracandidatul Maiei Sandu din urmă cu 4 ani, Igor Dodon. Acesta a votat la o grădiniță din Chișinău unde, în afară de Antena 3 CNN, au mai fost prezente doar câteva camere și doi reporteri, un jurnalist vorbitor de rusă și o tânără jurnalistă din Republica Moldova. Nici Dodon nu a votat pentru referendum. 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole