Președintele Klaus Iohannis i-a dat replica lui Vladimir Putin după ce liderul de la Kremlin a afirmat că Ucraina poate transporta cereale prin România pentru a preveni o criză alimentară mondială.
"Această rută este viabilă și se întâmplă și la acest moment. Cerealele din Ucraina sunt aduse în Portul Constanța și de acolo mai departe pe calea apei. Să spunem că Marea Neagră e un pericol e exagerat. Pericolul minelor există, dar Portul Constanța nu e blocat", a spus Iohannis.
Vladimir Putin a vorbit despre România într-un interviu acordat din buncăr
Vladimir Putin s-a referit în mod direct la România într-un interviu în care a abordat, între altele, problema blocadei instituite de Rusia asupra porturilor ucrainene. În urma blocadei, Ucraina nu mai poate exporta mărfuri pe mare iar blocarea exporturilor de cereale amenință să declanșeze foamete în lume.
Însă Putin arată că există rute alternative și indică în mod special una care implică tranzitarea statului Belarus, alia statornic al regimului de la Kremlin.
"Este posibil exportul de cereale din Ucraina pe Dunăre și prin România. Este posibil prin Ungaria. Este posibil prin Polonia.
Sunt anumite probleme tehnice, pentru că trebuie schimbate boghiurile (mijloacelor de transport feroviare, n.r.) Dar este o chestiune de ore, asta e tot.
Și, în sfârșit, cel mai simplu este exportul de cereale prin Belarus. Este cel mai ușor și mai ieftin, pentru că de acolo ar pleca direct în porturile din țările baltice și, de acolo, oriunde în lume", a spus liderul de la Kremlin în interviul acordat televiziunii de stat Rusia 1.
Celebra masă albă a dispărut din decor
Încăperea în care a fost acordat interviul este aproape austeră: are un birou de lucru și o masă la care sunt așezați, față în față, Putin și reporterul postului Rusia 1, precum și o hartă mare pe peretele din spate.
Acest decor ales pentru interviu contrastează puternic cu imaginile în care, înainte de război, liderul rus își primea oaspeții la Kremlin, ținându-i, totodată, la mare distanță, în capătul celebrei mese albe de 5 - 6 metri.
Scena interviului alimentează speculațiile că liderul rus a fost filmat în buncărul din care dirijează operațiunile de pe frontul din Donbas.
În același interviu, Vladimir Putin a amenințat că Rusia va lovi "ținte pe care nu le-a mai lovit până în prezent", în cazul în care Occidentul livrează Ucrainei sistemele de rachete anunțate de SUA și de Marea Britanie.
De asemenea, un apropiat al lui Putin, Dmitri Rogozin, șeful programului spațial rus, a amenințat România cu o lovitură nucleară efectuată cu racheta Sarmat, după ce țara noastră a refuzat să acorde drept de survol avionului cu care ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, intenționa să viziteze Serbia.
România, amenințată de la Moscova cu un atac nuclear, după ce Serghei Lavrov n-a mai putut să zboare în Serbia
Dmitri Rogozin, responsabilul programului spațial rusesc, a amenințat cu represalii nucleare mai multe state, între care și România, după ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a fost nevoit să-și anuleze o vizită în Serbia.
S-a întâmplat astfel după ce trei țări vecine Serbiei - România, Bulgaria și Muntenegru - și-au închis spațiul aerian pentru avionul care trebuia să îl ducă pe Lavrov la Belgrad.
În mesajul de pe contul său de Twitter, Rogozin amenință România cu rachetele nucleare Sarmat.
"Sarmat nu le va cere permisiunea de a zbura bulgarilor fricoși, românilor răzbunători sau muntenegrenilor care au trădat istoria noastră comună", a scris Rogozin.
RS-28 Sarmat sau Satan 2 în nomenclatorul NATO este o rachetă balistică intercontinentală rusească testată în aprilie anul acesta, și care ar urma să intre în serviciu în decursul anului curent.
Are o masă de peste 200 de tone, o lungime de 35 de metri și o rază de 18.000 de kilometri și poate transporta 10 - 15 focoase ce pot fi orientate către ținte diferite.
Nu este pentru prima dată când Rogozin amenință țări membre NATO.
"Într-un război nuclear, țările NATO vor fi distruse de noi într-o jumătate de oră", spunea el în urmă cu o lună.