Antena 3 CNN Actualitate Inițiativa de renunţare la ora de vară, din nou în discuţie. Când trece România la ora de vară în 2023

Inițiativa de renunţare la ora de vară, din nou în discuţie. Când trece România la ora de vară în 2023

Andreea Ştefan
2 minute de citit Publicat la 02:00 15 Mar 2023 Modificat la 02:00 15 Mar 2023

În februarie 2018, Comisia Europeană a evaluat directiva privind schimbarea sezonieră a orei, primind 4,6 milioane de răspunsuri. 84% dintre respondenți au fost de acord cu renunțarea la schimbarea orei.

În 2019, un număr de 410 eurodeputaţi au votat pentru propunere, 192 împotrivă şi 51 s-au abţinut.

Iniţial, Comisia Europeană a dorit să impună la renunţarea la această practică din 2019, dar rapiditatea demersului a întâmpinat rezistenţă din partea unora dintre statele membre, așa că s-a stabilit ca termen final anul 2021.

Până la aceste termene, statele membre UE trebuiau să se decidă dacă rămân la ora de vară sau la ora de iarnă, dar discuția a fost suspendată din cauza pandemiei.

România face parte din cele 76 de țări din lume care respectă această schimbare de oră, dar multe altele au ales să nu mai facă acest lucru, din diverse motive.

Din cauza contextului economic actual, au apărut din nou dezbateri pe marginea acestui subiect.

Oamenii de știință din Italia susțin că prelungirea orei de vară pe tot parcursul anului va reduce facturile la energie electrică, iar acest lucru ar însemna ca țara să economisească aproximativ 500 de milioane de euro.

Ora de vară 2023. Când se dau ceasurile cu o oră înainte

Trecerea la ora de vară se va face în ultimul weekend din luna martie. Mai exact pe data de 26 martie 2023, ceasurile se vor da cu o oră înaintea orei oficiale standard, iar ora 03:00 devine 04:00. 

Cu alte cuvinte, ceasul se dă cu o oră înainte, asta înseamnă că vom dormi cu o oră mai puțin. 

Schimbarea orei se face cu o unitate orară, (60 de minute) astfel că ora exacta rămâne aceeași în ceea ce privește minutele și secundele.

Citeşte şi: Când se schimbă ora în 2023. Data la care România trece la ora de vară

Ora de vară 2023. Cum ne afectează sănătatea trecerea la ora de vară

Oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

”Cei mai mulţi dintre noi îşi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obişnui cu noul program”, spune Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale. ”Totuşi, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că (n.r. ei) dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord”, spune Yang.

Un studiu australian a descoperit că riscul bărbaţilor de a se sinucide la câteva săptămâni după trecerea la ora de vară este mai mare decât în restul anului. O altă cercetare realizată în Suedia a relevat că numărul atacurilor de cord a crescut cu 6 sau chiar 10 procente în primele trei zile lucrătoare după schimbarea orei.

Studiile au demonstrat că pe perioada de vară sunt mai puţine infracţiuni şi accidente rutiere, iar oamenii consumă mai puţină energie electrică. De asemenea, ţările cu mai multe ore de lumină naturală au locuitori mai fericiţi.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole