Antena 3 CNN Actualitate Cum procedăm dacă nu vrem să mai facem doza 2 din AstraZeneca. Medic: Pericolul vine de la altceva, nu de la vaccin

Cum procedăm dacă nu vrem să mai facem doza 2 din AstraZeneca. Medic: Pericolul vine de la altceva, nu de la vaccin

Milena Niță
3 minute de citit Publicat la 10:10 16 Mar 2021 Modificat la 10:33 16 Mar 2021

Persoanele care s-au imunizat împotriva coronavirusului cu serul de la AstraZeneca şi nu vor să mai facă şi rapelul pot renunţa la acesta, însă trebuie să aştepte să treacă o perioadă de timp şi abia apoi să aleagă un alt vaccin.

Există persoane care din cauza reacţiilor adverse apărute după vaccin se tem de a doua doză de ser imunizator de la AstraZeneca. Medicul Emanoil Ceauşu spune, însă, că un pericol îl reprezintă automedicaţia.

Prof. Ceauşu: Firma producătoare şi fiecare ţară decide dacă se poate renunţa la doza 2

Medicii spun că renunţarea la a doua doză nu este exclusă. În schimb, oamenii trebuie să facă un alt vaccin, de la o altă companie, numai după o perioadă mai lungă de timp de la prima doză. În orice situație, consultați medicul de familie pentru lămuriri.

"Acest lucru rămâne să fie stabilit de fiecare firmă producătoare şi fiecare ţară care are o echipă care coordonează vaccinarea.

Se discută în literatură despre acest aspect, sunt şi studii care se fac în prezent privind acest aspect şi vom vedea care este rezultatul.

Dar din punct de vedete teoretic, lucrurile nu ar trebui să nu se poată face", a spus prof. dr. Emanoil Ceaşu, marţi, la rubrica Sfat de sănătate, de la Antena 3.

România continuă vaccinarea cu serul AstraZeneca

România va continua vaccinarea cu AstraZeneca, deşi 15 state au decis să suspende vaccinarea populaţiei cu serul dezvoltat de compania britanică din cauza reacţiilor adverse. 

Decizia de la noi a fost luată într-o şedinţă extraordinară la care au participat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, reprezentanţi ai Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, ai Institutului Naţional de Sănătate Publică şi ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului. 

Criza vaccinului de la AstraZeneca este în plină desfăşurare. După ce Italia a anunţat că suspendă temporar vaccinarea cu lotul ABV5811 AstraZeneca, la câteva ora mai târziu, Germania anunţă că suspendă şi ea vaccinarea cu toate serurile de la AstraZeneca. 

Lotul incriminat de Italia acum a ajuns şi la noi, dar autorităţile de la noi nu au luat încă nicio decizie. 

Favipiravir, ajutor sau nu în lupta cu COVID

În ce priveşte controversa privind medicamentul Favipiravir în lupta cu COVID, medicul spune că acesta ar fi de ajutor.

"Orice medicament care în studiile clinice aduce un avantaj cât de mic în ce priveşte scurtarea evoluţiei bolii trebuie făcut, mai ales într-o situaţie cum este COVID, unde nu avem un medicament care să acţioneze foarte bine.

Totuşi, orice medicament se ia la recomandarea medicului şi sub supravegherea acestuia", a explicat dr. Ceauşu.

Pericolul automedicaţiei în caz de COVID

Pericolul însă vine de la automedicaţie pe care mulţi români o practică, după ce aud că un medicament a funcţionat la o vecină, o rudă, un prieten.

"Este periculos în sensul în care foloseşte medicamente care nu au niciun efect şi, în plus, pot fi dăunătoare persoanei respective, mai ales dacă are şi comorbidităţi.

Sunt medicamente care nu se împacă bine cu comorbidităţile, cum este de exemplu banalul paracetamol care nu se împacă bine cu suferinţe hepatice cronice, mai ales cele avansate. De asemenea, aceste medicamente trebuie luate într-o anumită doză, în funcţie de gravitatea bolii şi de persoană", a atenţionat prodr. dr. Emanoil Ceauşu. 

Citiți și: Profesorul dr. Emanoil Ceaușu dezvăluie care sunt secretele vaccinului AstraZeneca: "Să nu vă fie teamă"

Prof. dr. Ceaușu: E posibil ca până la sfârșitul anului, situația epidemiologică să fie mult îmbunătățită

Emanoil Ceaușu, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în boli infecțiose din România, a vorbit la Antena 3 despre evoluției pandemiei de coronavirus.

Potrivit profesorului Emanoil Ceaușu, vaccinarea va fi metoda prin care pandemia va fi stopată.

"Vaccinarea trebuie să se facă cât mai rapid și la un număr cât mai mare de persoane pentru a putea pune repede capăt acestei pandemii", a spus prof. dr. Emanoil Ceaușu.

Citiţi şi Totul despre vaccinul Johnson&Johnson. Prof. Ceauşu: Sunt două avantaje mari pentru acest ser anti-COVID

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole