Antena 3 CNN Life Sănătate Sfat de sănătate. Cum scăpăm de pofta de dulce. "Când vrei să renunţi la zahăr, treci printr-un sevraj, el funcţionează ca un drog"

Sfat de sănătate. Cum scăpăm de pofta de dulce. "Când vrei să renunţi la zahăr, treci printr-un sevraj, el funcţionează ca un drog"

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 09:55 08 Iun 2020 Modificat la 09:55 08 Iun 2020

Medicul spune că una dintre cele mai frecvente întrebări care i se pun de pacienţii care vin la cabinet este "cum scap de pofta de dulce?".

Veste proastă este că de pofta de dulce nu scăpăm niciodată, însă partea bună este că ea se poate educa, pentru a nu pica în capcana mâncatului emoţional. 

"Cu cât mâncăm mai mult dulce, se întăreşte bucla de feed-back, de recompensă şi vrem şi mai mult", a explicat medicul Laura Ene, luni, la rubrica Sfat de sănătate, de la Antena 3.

Mâncăm emoţional de mici

Nutriţionistul a făcut o paralelă cu mâncatul emoţional încă din primele zile de viaţă, atunci când bebeluşul plânge, este pus la sânul mamei şi primind lapte, se linişteşte.

Atunci, mâncarea este un moment de bucurie. În plus, ne obişnuim cu gustul uşor dulceag şi gras al laptelui. Să nu uităm că şi ciocolata înseamnă tot dulce şi gras.

Aşadar, de gustul de dulce nu putem scăpa, însă îl putem controla, mâncând o cantitate rezonabilă şi la un moment potrivit din zi.

Dr. Ene: zahărul creează dependenţă, pentru că funcţionează ca un drog

Probleme apar şi atunci când vrem să renunţăm complet la zahăr.

"La un moment dat chiar devine adictiv, iar zahărul creează dependenţă pentru că funcţionează ca un drog. Când vrei să te laşi de el, treci printr-un sevraj", adăugă dr. Ene. 

În concluzie, nu putem să scăpăm de pofta de dulce, trebuie doar să învăţăm să ne-o educăm, cu măsura potrivită şi la momentul potrivit.

Sfat de sănătate. De ce apare mâncatul emoţional şi cum scăpăm de acest obicei

Cum scăpăm de pofta de dulce

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole