Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Povestea unui renumit blogger care a devenit combatant în Ucraina:"Nu voi ierta! Ruşii au transformat oameni paşnici, ca mine, în oameni dispuşi să omoare"

Povestea unui renumit blogger care a devenit combatant în Ucraina:"Nu voi ierta! Ruşii au transformat oameni paşnici, ca mine, în oameni dispuşi să omoare"

Antena 3, singura televiziune din România prezentă acum la Kiev, a aflat povestea cutremurătoare a unui renumit blogger care a devenit combatant în Ucraina. Amintirile din infernul de pe linia frontului îl urmăresc şi acum.

de Claudia Popovici    |   

Între timp, colegii noştri, Cristi Popovici şi Bogdan Jujatu, se îndreaptă spre granița Ucrainei cu Rusia, acolo unde tensiunea a atins cote maxime, după ultimele amenințări ale lui Vladimir Putin.

„Atunci când pe pământul tău se duc lupte, nu îţi rămâne altceva decât să mergi să-ți aperi ţara", spune Vitalie Povcharenko, combatant ucrainean

Până în anul 2014, Vitalie a fost unul dintre cei mai renumiți bloggeri şi activiști civici din Doneţk. După ce oraşul a ajuns sub controlul rebelilor pro-ruşi, tânărul a mers la Kiev unde s-a înrolat într-un batalion de voluntari. Şi a ajuns pe linia frontului, luptându-se pentru viaţa lui şi a celor apropiaţi.

Povestea unui renumit blogger care a devenit combatant în Ucraina: "Nu voi ierta!

„Poţi să te bați în piept că ești patriot, că ești activist civic, dar când vine momentul "X" şi tu nu lupți pentru idealurile tale, reiese că tot ce ai făcut până acum a fost în van", mai spune Vitalie Povcharenko, combatant ucrainean

În câteva zile, viaţa i s-a schimbat total. Din civil a devenit combatant în războiul altora.

„Mi-au dat un pistol mitralieră, o bucată de metal. Habar nu aveam cum să-l țin în mâini, cum să-l folosesc. În scurt timp, cu ajutorul colegilor, am învățat multe", a mai spus Vitalie Povcharenko, combatant ucrainean

„Rușii au transformat oameni pașnici, ca mine, în oameni dispuși să omoare"

Amintirile din infernul de pe linia frontului îl urmăresc şi acum. 

„În timpul luptelor de la Debalțeve, pentru a scăpa de gloanțele inamicilor, am stat nemișcați la pământ timp de 36 de ore, la -15 grade. Trăgeau in direcția noastră din tot armamentul pe care îl aveau.

Şi tu, stând în acest tunel, cu bucăți din pod căzând peste tine, erai pregătit pentru tot ce e mai rău. Noi, între camarazii de arme, avem o glumă, că la Debalțeve am epuizat doza de noroc pe care o aveam rezervată pentru toată viaţa", mai spune Vitalie Povcharenko, combatant ucrainean

„Ucraina nu uită şi nu iartă. Ne-am schimbat ireversibil!"

În faţa noii amenințări, nu moartea îl înspăimânta, ci gândul că ar putea ajunge prizonier

„Eram conștient că, în detenție, sfârşitul meu va fi chinuitor şi lung. Dar această frică m-a mobilizat şi mi-am promis că voi face tot posibilul pentru a ieşi din încercuirea rebelilor.

Niciodată nu le voi ierta rușilor faptul că au transformat oameni pașnici, ca mine, în oameni dispuși să omoare. Nu mi se pare normal să spun ca eu sunt pregătit să omor. Ne-am schimbat ireversibil", a mai spus combatantul ucrainean Vitalie Povcharenko

Ucraina nu uită şi nu iartă. Pe zidurile bisericii Sf. Mihail din Kiev sunt fotografiile a mii de militari care au murit în războiul ruso-ucrainean din 2014 şi până în prezent.

Subiecte în articol: Rusia Ucraina Kiev Vitalie Povcharenko
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un val de căldură cuprinde România. ANM a emis avertizare cod galben