Antena 3 CNN Actualitate Social RENAR şi Alianța Pacienților Cronici au semnat un protocol pentru siguranța bolnavilor

RENAR şi Alianța Pacienților Cronici au semnat un protocol pentru siguranța bolnavilor

de Roxana Mihăiescu    |   

Analizele medicale de laborator joacă cel mai important rol în stabilirea diagnosticului corect. De Ziua Mondială a Siguranței Pacienților, singurul organism de acreditare recunoscut la nivel european - RENAR şi Alianța Pacienților Cronici din România au semnat un Protocol pentru a oferi pacienţilor mai multă siguranță. În acest sens, bolnavii sau aparţinătorii vor putea semnala atunci când rezultatele analizelor sau investigațiilor medicale nu sunt corecte. 
 
Pacienţii din România sunt nevoiţi frecvent să-şi repete analizele de laborator. Din acest motiv ţara noastră este fruntaşă în Europa la decese prin cauze prevenibille și tratabile. 
 
Erorile de diagnostic pot fi prevenite dacă ne îndreptăm catre laboratoarele acreditate Renar. Rezultatele corecte ale analizelor de laborator joacă un rol esenţial în diagnosticarea afecțiunilor și în prevenirea complicaţiilor date de boală.

 

De pildă în diagnosticarea ischemiei cardiace, principala cauză de deces din cauze tratabile, investigațiile și analizele medicale au o importanță majoră. Sunt situaţii în care diagnosticul  poate fi pus doar în baza investigațiilor medicale.

„Este adevărat că vin și pacienți, de cele mai multe ori pacienții nu vin numai din București, la noi vin din toată țara și uneori vin cu analizele efectuate prin medicul de familie.

Trebuie să facem un bilanț precoce, un diagnostic la timp și un tratament adecvat conform normelor în vigoare europene și nu numai mondial”, a declarat dr. Alice Munteanu, medic primar cardiologie.

Respectarea şi aplicarea standardelor europene de către laboratoarele de analize medicale sunt criterii obligatorii, atrag atentia reprezentanţii
RENAR.

Aceştia trag şi un semnal de alarmă cu privire la pericolul generat de încălcarea reglementărilor europene în ceea ce priveşte acreditarea
laboratoarelor de analize medicale. Extrem de importantă este si etalonarea periodică a dispozitivelor medicale cu funcții de măsurare.

„Regulamentul 765 din baza cărora funcționăm spune foarte clar că în fiecare țară funcționează un singur organism național de acreditare și că asta e foarte important. Prevederile acestui regulament privind acreditarea se aplică direct, în mod obligatoriu în toate statele membre.

Etalonarea fiind o activitate de evaluare a conformității care se supune clar prevederilor regulamentul 765, care v-am zis că este obligatoriu să aplece direct în toate statele membre”, a declarat prof. dr. Fanel Iacobescu, președintele RENAR.

Pentru a fi prevenite erorile de diagnostic RENAR şi Alianța Pacientului Cronici din România au semnat un protocol de Ziua Mondială a Siguranței Pacienților. Noul protocol le ofera pacientilor posibilitatea de a sesiza atunci când primesc un diagnostic greşit ori neclar.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile