Antena 3 CNN Politică Remus Pricopie: „Parcursul electoral al lui Mircea Geoană s-a cam încheiat”

Remus Pricopie: „Parcursul electoral al lui Mircea Geoană s-a cam încheiat”

Remus Pricopie, rectorul SNSPA, a reacționat, miercuri, la scandalul care îl vizează pe Mircea Geoană, candidat la alegerile prezindențiale. „Parcursul electoral al lui Mircea Geoană s-a cam încheiat”, spune Pricopie, după ce o anchetă jurnalistică a scos la iveală legăturile dintre un șef de campanie al lui Geoană și Kremlinul.

O investigația jurnalistică a dezvăluit că un coordonator al campaniei lui Mircea Geoană este partener de afaceri cu un propagandist rus care a fost în Crimeea de cel puțin 10 ori după anexarea ilegală din 2014.

Jurnaliștii rețelei The Organised Crime and Corruption Reporting Project, din care face parte și Context.ro au aflat că Rareș Mănescu, fostul primar al Sectorului 6, a înființat o firmă alături de un om de afaceri rus, în timp ce se ocupa de campania lui Geoană pe când acesta era încă adjunct la NATO. Ancheta jurnalistică arată o serie de ramificații care duc chiar și la un mercenar care a luptat în Donbas de partea rușilor.

În timp ce făcea parte din echipa de campanie a lui Mircea Geoană, fostul liberal Rareș Mănescu a înregistrat în Ilfov o companie alături de un om de afaceri rus. Numele partenerului de afaceri al lui Mănescu este Aleksei Kozlov, specialist în acvacultură și autodeclarat fanatic al pescuitului.

Kozlov are și o identitate secretă, cu ajutorul căreia a făcut propagandă pentru Rusia.

Mircea Geoană a declarat, în replică la cele publicate de site-ul Context.ro, că este ”o adevărată acțiune de kompromat”. El nu a răspuns acuzațiilor punctuale, ci a făcut un apel la cetățeni să nu țină seama de ”dezinformare”.

Pricopie: „Parcursul electoral al lui Mircea Geoană s-a cam încheiat”

O reacție la acest scandal a venit din partea rectorului SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, care a scris, pe Facebook: „Din punctul meu de vedere, parcursul electoral al lui Mircea Geoana s-a cam încheiat.”

Rectorul SNSPA a atras atenția încă din luna iulie a acestui an asupra finanțării campaniei lui Geoană:

Mircea Geoană - o întrebare simplă: cine finanțează?

Ziua de ieri a trecut, fiind marcată de o agitație fără precedent în „Echipa Geoană”.  Rămâne, însă, fără răspuns o întrebare fundamentală: cine finanțează cea mai amplă campanie politică imorală și ilegală din ultimii 30 de ani, cu scopul explicit de a prelua conducerea țării „pentru următorii zece ani” – ca să precizăm obiectivul, enunțat chiar de Secretarul General Adjunct al NATO?

Tentația de a apela la mijloace ilicite pentru a maximiza șansele electorale ale unui politician a existat și va continua să existe, atât timp cât reacția societății, în ansamblul său, nu este una fermă. S-a întâmplat în România – cazul Liviu Dragnea este numai unul dintre cele relevante –, dar s-a întâmplat și „la case mai mari”. Să ne aducem aminte de foștii președinți Jacques Chirac (1995-2007) și Nicolas Sarkozy (2007-2012), amândoi condamnați de justiția din Franța pentru finanțări ilegale ale activităților politice. Au existat multe întrebări de natură juridică și în cazul finanțării Uniunii Creștin-Democrate (CDU) din Germania (scandal care a fost declanșat în 1999) sau al fostului premier italian Silvio Berlusconi, care a avut multiple dosare de corupție, fiind condamnat, de diferite instanțe, la peste 11 ani de închisoare.

Prin urmare, având toate aceste exemple nefericite, oare de ce ar fi nepotrivit să cerem politicienilor români să explice public cum își finanțează acțiunile electorale? 

În cazul lui Mircea Geoană, întrebarea este din cel puțin două motive suplimentare absolut legitimă:

1. Mircea Geoană este înalt funcționar internațional, prin urmare NU are voie să deruleze o campanie electorală în România;
2. Mircea Geoană are antecedente pe linia „beneficiilor necuvenite”, antecedente „îngropate”, până în acest moment, atât juridic, cât și mediatic. Unele îl vizează direct pe el, altele au legătură cu familia extinsă. Mă întreb oare cum ar fi să avem un președinte de țară despre care știm – există înregistrări video, care circulă pe rețelele sociale – că în tinerețe (mai exact, în 2009) avea o bucurie specială când primea mită electorală bani cash, chiar în biroul său de președinte de partid? Oare cum se potrivește această practică cu tabloul mai larg al „bătăliei” pentru viitorul României? 

Prin urmare, revin cu o întrebare cât se poate de simplă: cum sunt finanțate activitățile politico-electorale, imorale și ilegale, ale lui Mircea Geoană?

PS 1: Un prieten mi-a semnalat ieri că principiul „Follow the money!” poate avea, în cazul lui Mircea Geoană, și alte derivate, de exemplu: „Follow the money of the brother-in-law!”. Posibil să fie corectă observația.

PS 2: Despre Geoană, AUR și Moscova o să vorbim la momentul potrivit”, a scris Pricopie, pe Facebook, la momentul respectiv.

Subiecte în articol: Remus Pricopie Mircea Geoană Rusia
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile