Antena 3 CNN Români care dezvoltă România Remus Borza - Să redăm România românilor

Remus Borza - Să redăm România românilor

1 minut de citit Publicat la 10:48 20 Apr 2016 Modificat la 10:48 20 Apr 2016

Tranziția de la o economie etatistă la o economie de piață a fost dificilă și, în egală măsură, dureroasă. Suntem şi astăzi, dupa 25 de ani de capitalism, tributari unor concepte eminamente bolşevice – etatismul economic şi egalitarismul social. Intervenţia statului într-o economie de piaţă nu poate fi interpretată decât ca un factor de frânare a dezvoltării ţării, atât la nivel micro cât şi macroeconomic. Ea poate să reprezinte şi un ajutor de stat de natură să înfrângă principiul competitivităţii, al concurenţei, 
al liberalizării pieţelor şi libertăţii contractuale sau comerciale.

Egalitarismul social, căruia încă îi suntem tributari, este de asemenea contraproductiv. Oamenii nu sunt egali nici măcar la momentul conceperii lor. Şi, până la urmă, egali în ce? În mizerie? În mediocritate? În promiscuitate? Trebuie să acceptăm această idee, conform căreia unii sunt mai înzestraţi, pot sau îşi doresc mai mult şi nu trebuie să-i pizmuim, să-i urâm pentru asta. O ţară, cu cât are indivizi mai bogaţi, cu atât este mai prosperă. Prosperitatea acestor beneficiari ai tranziţiei se redistribuie, până la urmă, pe orizontala socială. Cu cât dobândesc mai multă avere, cu atât plătesc mai multe taxe la stat. Deci trebuie să promovăm şi să cultivăm spiritul antreprenorial, căci el este izvorul prosperităţii sociale. Urmând zicala din popor – „Să moară şi capra vecinului”, cum un compatriot scoate capul din mocirlă, o întreagă armată de frustraţi îşi unesc forţele să-i dea la gioale nefericitului român care îşi permite să lase o dâră, o urmă sau o cărămidă a trecerii sale prin viaţă şi timp. Înapoi – îi strigă în cor vajnicii apărători ai nimicului de făcut – în haznaua destinului nostru colectiv!

Și ca să reușim trebuie să mai înțelegem un lucru: nimic fără trudă, inspirație, viziune, sacrificiu, asumare și multă muncă nu se poate construi. Cheia tuturor reuşitelor este munca pe care noi am pus-o la stâlpul infamiei după 1990. Am făcut tot ceea ce se putea pentru a o goli de conţinut, de semnificaţie, mesaj şi simbol. Munca bine făcută reprezintă fundația și temelia unui viitor prosper pentru noi și copiii noștri.

----------------------------

Textul integral îl puteţi citi în revista Români care Dezvoltă România, care conţine și Top 100 Antreprenori Români, disponibilă în punctele de difuzare a presei.

Etichete: Remus Borza
Citește mai multe din Români care dezvoltă România
» Citește mai multe din Români care dezvoltă România
TOP articole