Balonarea poate provoca disconfort considerabil, însă există numeroase modalități prin care poate fi redusă.
Aceasta apare adesea din cauza gazelor prea multe adunate în tractul gastrointestinal și poate face ca abdomenul să pară mai mare decât de obicei și să fie sensibil sau dureros. Retenția de lichide în organism poate, de asemenea, să ducă la balonare.
În acest articol, îți vom prezenta o serie de remedii pentru balonare și câteva sfaturi utile ce te vor ajuta să previi balonarea pe termen lung.
Sfaturi utile pentru a preveni balonarea
Iată câteva schimbări în stilul de viață care pot preveni balonarea:
- Mănâncă puțin și la intervale regulate: Mesele mai mici și mai frecvente pot ajuta la menținerea tractului digestiv în mișcare și pot preveni balonarea.
- Bea multă apă: Hidratarea corespunzătoare ajută la prevenirea constipației și a balonării. Uită de băuturile carbogazoase și bea apă.
- Fă exerciții fizice regulate: Când corpul este mai mult timp în mișcare, scaunul și gazele sunt eliminate în mod regulat, mai repede și mai ușor.
- Scrie tot ce bei și mănânci: De multe ori, balonarea apare după mese, de aceea, acest sfat te va ajuta să descoperi dacă ai vreo intoleranță alimentară.
- Mergi la medic: Dacă balonarea persistă sau este însoțită de simptome severe, precum lipsa poftei de mâncare, pierdere în greutate, dureri abdominale puternice, vărsături sau febră, nu ezita să consulți un medic ce va exclude eventualele afecțiuni medicale. Acesta îți poate recomanda să faci anumite investigații care să aducă mai multă claritate despre cauzele balonării.
Printre aceste investigații se numără și anumite analize de sânge, o ecografie abdominală sau chiar o colonoscopie. Verifică și care este compoziția florei tale intestinale, ca să identifici posibilele dezechilibre. Informează-te despre pretul analizei de microbiom intestinal și fă-ți și această investigație, ca să te asiguri că vei descoperi toate posibilele cauze.
Iată câteva remedii pe care le poți încerca:
1. Ieși la plimbare
O simplă plimbare poate fi de mare ajutor pentru intestinele tale, mai ales dacă ești constipat. Vei scăpa mai repede de gaze și scaunul va ieși mai ușor.
2. Încearcă suplimente cu enzime digestive
Suplimentele cu enzime digestive ajută la descompunerea alimentelor și la prevenirea acumulării de gaze. Aceste suplimente sunt deosebit de utile pentru persoanele cu probleme digestive.
3. Folosește cărbune activ
Cărbunele activ absoarbe gazele și toxinele din intestin, dar este important să consulți un medic înainte de utilizare. Suplimentele cu cărbune activ pot fi luate înainte sau după masă, ca să nu apară balonarea.
4. Consumă alimente fermentate
Alimentele fermentate, cum ar fi iaurtul, kefirul, varza murată și kimchi, sunt bogate în probiotice, care pot ajuta la echilibrarea florei intestinale și la reducerea gazelor și a balonării.
5. Fă o baie caldă
O baie caldă va reduce durerea abdominală și te va ajuta să te relaxezi.
6. Introdu în dietă mai multe fibre
Atunci când mesele tale conțin mai multe fibre, sunt mai puține șanse să apară constipația și balonarea. Adaugă treptat fibre la fiecare masă și bea apă, ca să eviți producerea excesivă de gaze și să ajuți ca acestea să fie digerate mai ușor.
7. Bea ceaiuri din plante medicinale
Ceaiurile din plante, precum mușețelul, ghimbirul, menta, feniculul și anasonul, au proprietăți care calmează durerile abdominale și favorizează evacuarea gazelor intestinale. Un ceai cald după masă poate fi de mare ajutor.
8. Consumă semințe de chimen
Poți mesteca o linguriță de semințe de chimen după masă sau le poți adăuga în mâncare, pentru a preveni balonarea.
Balonarea poate fi gestionată eficient printr-o combinație de remedii rapide și schimbări în stilul de viață. Adoptarea unor obiceiuri sănătoase și identificarea cauzelor specifice ale balonării ajută să-ți îmbunătățești starea generală de bine.