Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Relaxarea restricţiilor de la 1 august. Cîţu zice da, Barna zice ba

Relaxarea restricţiilor de la 1 august. Cîţu zice da, Barna zice ba

Mădălina Mihalache
2 minute de citit Publicat la 19:27 27 Iul 2021 Modificat la 19:27 27 Iul 2021

Ministrul Sănătății se declară hotărâtă ca personalul medical neimunizat să scoată periodic bani din buzunare, pentru testare, iar vicepremierul Kelemen Hunor spune că este de acord cu vaccinarea obligatorie, însă strict la anumite categorii.

Eu aș fi de acord cu multe lucruri mult mai dure, că dacă nu ar fost câteva vacciuri obligatori, atunci mulț dintre noi nu ar fi stat astăzi aici", a declarat Kelemen Hunor.

"O măsură restrictivă este legată de accesul persoanelor nevaccinate în weekend, în spatiile publice neesențiale.Unele vor intra în vigoare în funcţie de incidenţa de la nivelul localităţii. Unele care au nevoie de a trece prin Parlament, cum sunt acele măsuri care se adresează personalului medico-sanitar, au nevoie să fie adoptate în Parlament", a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Dan Barna: S-ar putea impune obligativitatea vaccinării medicilor

"Dacă însă, într-o localitate se va ajunge la o incidență peste 2 la mie, se va reveni la sistemul de reglementare din iulie. Dacă va depăși 3 la mie, se va reveni la sistemul de reglementare care era la 1 iunie.

Există posibllitatea să ajungem în situaţia să trebuiască să luăm o măsură de genul - vaccinarea e oblgatorie în cazul medicilor sau a personalului medical. Astăzi nu discutăm despre vaccinare obligatorie pentru nicio categorie, însă nu este un scenariu care trebuie eliminat", a spus vicepremierul USR, Dan Barna.

Orban vrea bonuri de masă drept recompensă pentru cei care se vaccinează

"Este foarte puţin probabil să ajungem la 10.000 de cazuri. Trebuie să găsim soluții de a stimula vaccinarea, cum sunt bonurile de masă, care s-au folosit în alte țări", a declarat Ludovic Orban, după ședința coaliției de la care Florin Cîțu a lipsit.

Premierul Florin Cîţu recunoaște că s-a luat în discuție restricționarea accesului în restaurante sau la spectacole a celor care nu sunt vaccinați, însă nu s-a luat deocamdată nicio decizie la nivelul coaliției de guvernare.

Până se ajunge la o înţelegere în Coaliţie, avem noi măsuri de relaxare de la 1 august

În funcţie de rata de incidenţa a cazurilor, în unele zone ar putea fi permise mai multe persoane la festivaluri sau evenimente de familie.

În zonele cu incidenţa mai mare de 2 şi până la 3 la mie, festivalurile pot fi organizate cu până la 2500 de participanţi vaccinaţi sau testaţi.

În zonele cu incidenţa sub 2 la mie, chiar şi egală cu 2 la mie, se permite participarea a până la 75.000 de spectatori în spaţii deschise dacă aceştia sunt vaccinaţi, testaţi sau dacă au trecut prin boală. Chiar şi această limită poate fi depăşită dacă toţi participanii sunt vaccinaţi.

Atunci când vine vorba despre evenimente private, nunţi, botezuri vor fi permise evenimente cu 150 de persoane în spaţii deschise şi 100 în spaţii închise în zonele în care rata incidenţei este mai mare de 2 sau egală cu 3, dar dacă toate persoanele sunt vaccinate, au un test PCR negativ sau au trecut prin boală, numărul participanţilor poate creşte până la 300 în interior.

La zonele cu incidenţă egală sau sub 2 la mie pot participa 200 de persoane în exterior şi 150 în interior. Numărul permis dacă toţi sunt vaccinaţi, testaţi sau dacă au trecut prin boală va creşte la 400 în interior.

La competiţiile sportive pot participa într-o proporţie de 75% participanţii pe stadioane dacă respectă o distanţă de 1 metru între ei şi zona unde se desfăşoară competiţia este sub incidenţă 2. Surpriza vine la secţiunea baruri, cluburi şi discoteci, în acest caz dacă rata infecţiei e mai mică de 2 la mie, este permisă capacitatea maximă în intervalul orar 17:00 şi 2 noaptea.

Citiţi şi: Premierul Florin Cîțu: “Suntem pregătiţi nu numai de valul patru, ci să depăşim pandemia”
 

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole