Antena 3 CNN Life Cum poate fi relaţia de cuplu afectată de schimbările hormonale. Psiholog: „Este surpriza la care nu te-ai fi gândit"

Cum poate fi relaţia de cuplu afectată de schimbările hormonale. Psiholog: „Este surpriza la care nu te-ai fi gândit"

de Redacția Antena 3 CNN    |   

De la adolescență și tinerete, când hormonii ne bombardează emoțiile, la maturitate și menopauză, când echilibrul hormonal suferă din nou schimbări, descoperim cum aceste aspecte influențează comunicarea, intimitatea și conexiunea în cuplu.

Psihologul Adriana Stanciu a vorbit, în cadrul emisiunii Numai de bine, despre cum putem naviga și susține partenerul în aceste perioade de transformare hormonală.

"Relația de cuplu este lungă. În Guinness Book este datată cea mai lungă relație de cuplu, care a durat 86 de ani. Trebuie să fim întotdeauna foarte atenți ce se întâmplă în diferitele etape de vârstă, cu fiecare membru din cuplu.",a spus psihologul Adriana Stanciu.

Adolescența este marcată de o creștere rapidă a hormonilor sexuali, precum estrogenul și testosteronul. Acești hormoni nu doar că influențează dezvoltarea fizică, dar și emoțiile, comportamentul și dorința sexuală. În maturitatea timpurie, nivelurile hormonale se stabilizează oarecum, dar fluctuațiile încă pot apărea, în special la femei din cauza menstruației.

Apoi, deciziile legate de contracepție și sarcină pot aduce provocări și necesită discuții deschise și suport reciproc.

"Mediul înconjurător, stresul, alimentația, somnul, calitatea somnului, orele petrecute la birou, absolut toate influențează zona hormonală a oamenilor. Automat influențează și relația de cuplu. Dacă unul dintre parteneri este mai obosit automat nivelul lui de stres și poate nivelul lui de asertivitate va fi extrem de scăzut. Deci întotdeauna, când ne uităm la cuplu, trebuie să luăm în calcul toate etapele de viață prin care noi trecem practic.", a mai spus psihologul.

De asemenea, sarcina și perioada postpartum aduc schimbări hormonale dramatice. Nivelurile ridicate de estrogen și progesteron pot cauza schimbări de dispoziție și oboseală.: "Schimbările hormonale sunt o parte naturală a vieții și pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de cuplu. Doar prin înțelegere, comunicare deschisă și sprijin reciproc, partenerii pot naviga aceste perioade de transformare și își pot întări legătura emoțională și intimitatea.", a mai precizat psihologul.

În cazul ambilor parteneri, poate apărea depresia și anxeitatea, iar dorința sexuală scade.

"În fiecare etapă, cuplul trece printr-o provocare. Dar eu invit toate cuplurile să se gândească la poveștilă lui Ion Slavici, pentru că sunt foarte frumoase sau la orice poveste care arată foarte clar că trecerea prin viață este făcută prin anumite etape. Și în momentul în care acele etape sunt foarte, foarte conștientizate, în momentul acela nu mai devin surpriza. Pentru că practic ce dezechilibrează cel mai tare relația de cuplu de obicei este surpriza la care nu te-ai gândit. Dar nu sunt foarte multe surprize. Pot fi surprize care țin de aspectul fizic, o femeie după naștere se poate îngrășa sau nu, un bărbat poate să-și pierdă masa musculară sau nu.", a mai adăugat psihologul.

Subiecte în articol: Numai de bine relatie cuplu hormoni
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Festival de miștouri online la adresa lui George Simion