Restaurantele și alte unități de alimentație publică sunt obligate, începând din 21 martie 2024, să aplice o serie de reguli privind reducerea risipei alimentare, noile dispoziții aplicându-se și clienților.
Concret, începând de joi, 21 martie, toate localurile trebuie să afișeze vizibil fie la intrarea în restaurant, fie în meniu posibilitatea ca oamenii să-și ia la pachet mâncarea pe care nu reușesc să o mănânce în restaurant.
Clienții nu vor mai plăti nimic pe recipiente, al căror cost va fi suportat de local, restaurant sau cafenea
În ce privește magazinele alimentare, acestea trebuie să ieftinească alimentele care se apropie de data de expirare sau să le doneze unor ONG-uri sau adăposturi pentru animale.
Lista principalelor reguli privind risipa alimentara care se aplică de joi, 21 martie:
- măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lanţul agroalimentar, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia şi comercializarea alimentelor, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi al serviciilor alimentare;
- măsuri privind vânzarea cu preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate;
- măsuri pentru redistribuirea alimentelor prin transfer cu titlu gratuit, pentru consumul uman, către operatorii receptori (Regulamentul CE nr. 852/2004), precum şi măsuri privind redistribuirea alimentelor, prin transfer, pentru consumul uman, către operatori economici;
- măsuri pentru utilizarea şi consumul produselor alimentare în hrana animalelor, până la expirarea termenului de valabilitate a acestora, cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare în domeniul nutriţiei animale;
- măsuri pentru direcţionarea produselor de origine animală devenite improprii consumului uman către utilizatori înregistraţi în vederea utilizării de material categoria 3 pentru hrana animalelor din adăposturi;
- măsuri pentru direcţionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal în vederea valorificării lor prin transformare în compost;
- măsuri pentru direcţionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal în vederea valorificării lor prin transformare în biogaz;
- măsuri pentru dirijarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman către o unitate de procesare autorizată;
- măsuri pentru eliminarea şi utilizarea subproduselor de origine animală şi a produselor derivate, materiale de categoria 3.