Antena 3 CNN Economic Auto Regulile circulației în intersecțiile cu sens giratoriu. Semnalizarea și încadrarea corectă, potrivit Codului Rutier

Regulile circulației în intersecțiile cu sens giratoriu. Semnalizarea și încadrarea corectă, potrivit Codului Rutier

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 14:00 27 Ian 2024 Modificat la 14:00 27 Ian 2024

Sensul giratoriu a fost proiectat pentru a facilita fluidizarea traficului și pentru a permite vehiculelor să treacă prin intersecție fără a fi nevoie să aștepte la semafor.

Cu toate că există de peste 100 de ani și este răspândit în întreaga lume, nu toți conducătorii auto sunt familiarizați cu regulile precise privind acordarea priorității într-un astfel de sens giratoriu.

De asemenea, mulți nu semnalizează în mod corespunzător atunci când traversează această intersecție.

Istoria sensului giratoriu

Citește și: Valabilitatea ITP ar putea scădea la 6 luni. Categoria de autoturisme afectate de noua lege în 2024

Prima intersecție circulară a fost concepută în Statele Unite ale Americii, în 1904, în zona Manhattan. A fost imediat preluată ideea și în alte zone ale Americii, iar în 1907 a fost dată în folosință Piața Arcului de Triumf din Paris, sistematizată în același mod circular.

A devenit, în timp, una dintre cele mai eficiente modalități de fluidizare a traficului auto din toată lumea.

Regula generală este simplă: indiferent de direcția din care vii, trebuie să acorzi prioritate mașinii aflate în interiorul sensului giratoriu.

Practic, vehiculul care a intrat în sensul giratoriu are prioritate de trecere față de oricare alt vehicul.

Procedura de acordare a priorității în sensul giratoriu

Citește șiAmendă usturătoare pentru cei care nu respectă semaforul verde intermitent. Regula pe care toți șoferii trebuie să o cunoască

Odată cu evoluția infrastructurii, au apărut sensurilor giratorii cu 2, 3, chiar 4 benzi de circulație.

Chiar dacă aceste benzi sunt dispuse circular, șoferii sunt obligați să respecte aceleași reguli ca în cazul drumurilor drepte. Mai exact, trebuie să semnalizeze atunci când schimbă banda și să acorde prioritate vehiculelor aflate deja pe acea bandă.

"În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, prevede Codul Rutier la Art 107, pct. 1 (1).

Atunci când ne aflăm într-un sens giratoriu pe banda 2 și vrem să ieșim, dăm semnal dreapta, după ce ne-am asigurat că nu circulă altă mașină pe banda 1, putem părăsi giratoriul.

Ești obligat să semnalizezi în sensul giratoriu

Conform legislației, orice șofer are obligația de a utiliza semnalizarea de fiecare dată când modifică direcția de mers sau schimbă banda de circulație. Această semnalizare trebuie activată înainte de a începe manevra și însoțită de o distanță minimă de avertizare.

Această regulă se aplică și în contextul sensurilor giratorii.

Te-ar mai putea interesa și: Codul Rutier 2024 vine cu pedepse mai aspre pentru șoferii care nu respectă limita de viteză | Greșelile care te lasă fără permis de conducere

În primul rând, conform legii, trebuie să semnalizezi schimbarea direcției cu cel puțin 50 de metri înainte, dacă circuli într-o zonă urbană, și cu 100 de metri în afara acestei zone.

Prin urmare, când te afli într-un sens giratoriu, trebuie să utilizezi semnalizarea pentru a indica direcția în care vei continua deplasarea.

De exemplu, dacă urmează să ieși pe prima ieșire, trebuie să semnalizezi la dreapta și să păstrezi semnalul activ pe toată durata manevrei.

Dacă intenționezi să ieși pe a doua ieșire, vei ține semnalul stânga activ până treci de prima ieșire, apoi vei activa semnalul dreapta până părăsești sensul giratoriu. În cazul alegerii celei de-a treia ieșiri, vei menține semnalul stânga activ până treci de a doua ieșire.

Această practică permite șoferilor din spate și celor așteptând să intre în sensul giratoriu să cunoască direcția ta de deplasare.

Astfel, conform legislației, șoferii sunt obligați să semnalizeze atât înainte de a intra în sensul giratoriu, cât și în timpul deplasării în interiorul acestuia.

Citește mai multe din Auto
» Citește mai multe din Auto
TOP articole