Potrivit guvernanților, în luna februarie se va face regularizarea.
Și deși cei mai mulți români încearcă să economisească energia, trebuie să știe că deocamdată vor plăti la consumul anului trecut.
Cu alte cuvinte, până la sfârșitul anului românii vor plăti facturi uriașe, tarifele practicate de furnizori rămânând în picioare.
Abia în luna februarie 2023 se va face marea regularizare şi oamenii îşi vor lua înapoi banii plătiţi în plus.
”Vom rămâne raportat la consumul mediu anual al anului 2021, care pentru consumatorul casnic nu poate să fie un an rău. Pentru că a fost anul de pandemie în care, din păcate, cea mai mare parte dintre români a stat mult timp acasă.
La nivelul consumului efectiv și ca oamenii să nu plătească mai multă energie și un preț mai mare decât cel pe care îl au realizat, în luna februarie a anului următor se va face regularizarea pentru anul și încadrarea în consumul efectiv realizat” a explicat Marian Neacșu.
Apoi, începând din luna martie 2023, românii vor plăti la factura de la energie electrică atât cât consumă.
Virgil Popescu a explicat și motivul pentru care a fost ales un preț de 1,3 lei/kWh.
"Trebuie să știți că 1,3 lei, pentru consumatorii mari de înaltă tensiune, este echivalent cu un preț al energiei electrice active suficient de mare, aproape de 900 de lei. 1,3 lei pentru consumatorii casnici care sunt în joasă tensiune este echivalent cu un preț al energiei electrice active undeva sub 400 de lei. Deci contează foarte mult. Este vorba despre simulări și încadrări în întreaga anvelopă a acestui mecanism de achiziții", a conchis Virgil Popescu.