Antena 3 CNN Economic Regiunea din Europa care oferă până la 15.000 de euro pentru nomazii digitali. Banii se dau într-o singură tranșă

Regiunea din Europa care oferă până la 15.000 de euro pentru nomazii digitali. Banii se dau într-o singură tranșă

de Claudia Popovici    |   

Nomazii digitali pot fi nedoriți în multe locuri, dar regiunea Extremadura, din Spania, dorește în continuare să-i găzduiască. Atât de mult încât le oferă ajutor financiar celor care fie se mută sau lucrează la distanţă acolo, scrie Euronews.  

Considerați odinioară beneficii pentru comunități, nomazii digitali au devenit nedoriți în multe zone din Europa, fiind acuzați că agravează gentrificarea (n.r proces urban care implică transformarea unui cartier sau al unei zone urbane, de obicei prin renovarea și modernizarea locuințelor și a infrastructurii)  și că determină creșterea prețurilor, excluzând populația locală.

Cu toate acestea, o regiune din Spania dorește în continuare să găzduiască lucrători la distanță, şi pentru care au pus la cale un program de sprijin financiar. 

Este vorba despre regiunea Extremadura, o comunitate autonomă la granița cu Portugalia, care este una dintre regiunile mai puțin vizitate ale Spaniei, dar găzduiește rezervații naturale sălbatice, lanțuri montane pline de faună și o capitală presărată cu ruine romane.

Cum poti fi plătit dacă ești nomad digital

Guvernul regional din Extremadura oferă nomazilor digitali până la 15.000 de euro pentru a se muta în această zonă. Comunitatea autonomă are una dintre cele mai mici populații din Spania și este una dintre cele mai puțin dezvoltate regiuni. Are unul dintre cele mai mici PIB-uri pe cap de locuitor din țară și una dintre cele mai ridicate rate ale șomajului, 17,6% comparativ cu media națională de 11,9%.

Pentru a sprijini atât populația, cât și economia, autoritățile din Extremadura au alocat 2 milioane de euro care vor fi folosiți pentru a ajuta la relocarea a 200 de lucrători la distanță și nomazi digitali în regiune.

Pe lângă ajutorul financiar, nomazii digitali se pot bucura de un cost al vieții scăzut în comparație cu multe alte zone din Spania. Comparativ cu capitala spaniolă Madrid, orașul Badajoz din Extremadura are în medie costuri cu 30% mai mici pentru mese în oraș, transport public și utilități, conform Numbeo.

Potrivit autorităților regionale, Extremadura nu are o infrastructură de transport dezvoltată, dar are o acoperire de fibră optică și de rețele mobile peste media națională.

Cine poate aplica pentru granturile financiare 

Extremadura vizează lucrători la distanță care sunt profesioniști foarte calificați în industria tehnologică. Trebuie să poți lucra complet de la distanță și online „prin utilizarea exclusivă a mijloacelor și sistemelor IT, telematice și informatice.”

Cei care doresc să aplice trebuie să se angajeze să mențină un loc de muncă la distanță și să locuiască în Extremadura timp de cel puțin doi ani. Atât cei care locuiesc în alte regiuni ale Spaniei, cât și cei care locuiesc în străinătate sunt eligibili, atâta timp cât nu au locuit în Extremadura în ultimele șase luni.

Cetățenii străini pot aplica, dar trebuie să fie rezidenți legali în Spania și să dețină un număr de identificare pentru străini (NIE) menționat pe certificatul verde al UE sau pe cardul TIE pentru non-UE.

Cetățenii din afara UE pot aplica, de asemenea, cu condiția să participe deja la programul Spaniei pentru viza de nomad digital.

Cei care nu dețin o viză de nomad digital trebuie să aplice mai întâi pentru aceasta și să obțină aprobarea autorităților spaniole, precum și un document de rezidență, înainte de a aplica pentru programul din Extremadura.

Cât sprijin financiar vor primi nomazii digitali?

Femeile, tinerii sub 30 de ani și cei care se relochează în orașe din Extremadura cu populații mai mici de 5.000 de locuitori sunt eligibili pentru un grant de 10.000 de euro. Ceilalți vor primi 8.000 de euro.

După doi ani, cei din prima categorie care aleg să rămână un an suplimentar vor primi o a doua plată de 5.000 de euro, în timp ce ceilalți vor primi 4.000 de euro.

Când pot aplica nomazii digitali pentru grantul din Extremadura

Data deschiderii aplicațiilor nu a fost încă confirmată, dar autoritățile spun că aceasta va fi în ziua următoare publicării schemei în Monitorul Oficial al Extremadurei, probabil în jurul mijlocului lunii septembrie.

Autoritățile spun că aplicațiile vor rămâne deschise până când toate fondurile pentru aproximativ 200 de nomazi digitali vor fi alocate, ceea ce va fi cel puțin o lună, dar nu mai mult de un an.

Cum se depun aplicaţiile

Aplicațiile trebuie depuse electronic folosind Punctul de Acces Electronic General din Extremadura. Solicitanții trebuie să dețină un certificat digital sau un card electronic de identitate spaniol care permite identificarea electronică.

Trebuie să trimiți formularul de aplicație împreună cu un document oficial emis de țara ta sau de o altă regiune din Spania pentru a-ți dovedi locul actual de reședință și un certificat de la angajatorul tău care să te autorizeze să lucrezi în Extremadura sau de la distanță în Spania sau, dacă ești lucrător independent, un document care să detalieze termenii și condițiile în care vei desfășura activitatea profesională de la distanță.

Dacă te muți dintr-o altă regiune spaniolă, vei avea nevoie de un raport original furnizat de Trezoreria Generală a Securității Sociale care să arate că ești la zi cu plățile pentru securitatea socială, un document care să certifice că ești la zi cu plățile de impozite și un certificat care să ateste că nu ai datorii la Trezoreria din Extremadura.

Documentele care nu sunt în spaniolă trebuie însoțite de o traducere legală autorizată de un profesionist. Solicitanții vor primi un răspuns în termen de trei luni dacă au avut succes.

Cei care au succes trebuie să se înregistreze într-o municipalitate din Extremadura pentru a obține un certificat de înregistrare locală (padrón) în termen de trei luni. După aceasta, ai o lună pentru a solicita plata grantului, care va fi efectuată într-o singură tranșă.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile