Antena 3 CNN Actualitate Regele Mihai și eforturile Casei Regale pentru construirea democrației în România

Regele Mihai și eforturile Casei Regale pentru construirea democrației în România

1 minut de citit Publicat la 20:58 02 Mar 2016 Modificat la 20:58 02 Mar 2016
Regele Mihai a decis să se retragă din viaţa publică, după ce a fost diagnosticat cu carcinom epidermoid metastazat şi leucemie cronică şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale.

Casa Regală urmează să fie reprezentată în toate acţiunile publice de către fiica sa Margareta.

Informațiile au fost transmise de Andrew Popper, şeful Casei Majestăţii Sale Regele, după a cincea sesiune a Consiliului Regal, desfăşurat în 1-2 martie, în Elveţia. Acesta a precizat că Regele Mihai a fost supus recent unei intervenţii chirurgicale.

Subiectul a fost dezbătut în ediția de miercuri a emisiunii Subiectiv, realizată de Răzvan Dumitrescu.

Costin Georgescu, fost director al Serviciului Român de Informații, a explicat că statul român nu a știut să folosească greutatea Regelui Mihai în parcursul său istoric.

Majestatea Sa a făcut foarte mult pentru această țară, pentru Europa și pentru lume. Din păcate, noi, după 1989, când am avut posibiltiatea, 26 de ani au trecut fără să o folosim. Să nu zic că ne-am bătut joc, dar să nu uităm cum a fost întors și dus la aeroport și obligat să își părăsească țara, cum i s-a refuzat dreptul la cetățenie. Sunt momente grele pentru Majestatea Sa.”

De asemenea, Bogdan Chirieac, jurnalist DC News a explicat că Regele Mihai și Casa Regală au făcut eforturi mari pentru parcursul democratic al României.  

Nu am folosit așa cum ar fi trebuit prezența Majestății Sale. În același timp, Principesa Margareta și Principele Radu au avut un rol deosebit, îcepând cu anul 2000, în aducerea României în NATO. Au ținut legătura cu toate casele regale europene, au fost elemente fără precedent. De ce nu a fost folosit în interesul României acest lucru, e simplu, pentru că cei care au preluat puterea în 1990 nu au văzut o alternativă în domnia sa. Cu timpul, prin maturizarea democratică a țării, prin deschiderea către Occident, prin ce s-a mai învățat la istorie, lumea a început să mai înțeleagă.”

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole