Antena 3 CNN Externe Noul guvern britanic vrea să „redefinească” relația Marii Britanii cu UE. Regele Charles a prezentat agenda executivului Starmer

Noul guvern britanic vrea să „redefinească” relația Marii Britanii cu UE. Regele Charles a prezentat agenda executivului Starmer

de Roxana Mihăiescu    |   

Regele Charles al Marii Britanii a prezentat, miercuri, în Parlament agenda legislativă a noului prim-ministru Keir Starmer, primul şef de guvern laburist, după 15 ani de guvernare conservatoare a ţării. 

„Noul guvern britanic va urmări să asigure stabilitatea economică, doreşte să 'redefinească' relaţiile Regatului Unit cu 'partenerii săi europeni', să lanseze o reformă constituţională pentru a retrage circa o sută de membri ereditari din Camera Lorzilor, să accelereze construcţia de locuinţe şi de asemenea să creeze o nouă forţă de securitate cu 'puteri antiteroriste' pentru a combate criminalitatea organizată legată de migraţia ilegală”, a afirmat miercuri regele Charles al III-lea în „discursul regelui” susţinut în faţa Parlamentului de la Londra şi care a enunţat priorităţile programului legislativ al noului executiv condus de laburistul Keir Starmer, relatează agenţiile AFP şi EFE, citat de Agerpres.

„Guvernul meu va căuta să redefinească relaţiile cu partenerii europeni şi va lucra pentru îmbunătăţirea relaţiilor comerciale şi de investiţii cu Uniunea Europeană”, a indicat premierul Starmer în discursul citit de rege, reafirmând pe de altă parte „sprijinul total” al Regatului Unit faţă de Ucraina în războiul cu Rusia.

Noul premier, care a promis în campania electorală „seriozitate” bugetară, a evidenţiat acum că va urmări cu precădere asigurarea „stabilităţii economice”. Astfel, bugetele sale vor fi evaluate de organismul public de previziune bugetară, OBR, pentru a fi asigurat un control cât mai bun al cheltuielilor publice.

În campania electorală pentru alegerile legislative din 4 iulie, câştigate de Partidul Laburist cu o majoritate confortabilă după 14 ani de guvernări conservatoare, Keir Starmer a promis că nu va încerca nicidecum să anuleze Brexitul.

Cât despre migranţii ilegali, un subiect intens dezbătut în campanie, noul guvern britanic a confirmat în acest discurs crearea unei forţe de securitate cu „puteri antiteroriste” pentru a combate „criminalitatea organizată” legată de migraţie. Crearea acestui nou „comandament pentru securitatea la frontiere” urmăreşte consolidarea luptei împotriva traficanţilor, care din anul 2022 au ajutat circa 90.000 de migranţi clandestini să ajungă în Regatul Unit traversând Canalul Mânecii.

Totuşi, a doua zi după ce a preluat puterea, Keir Starmer a confirmat anularea acordului pe care fostul guvern conservator l-a încheiat cu Rwanda pentru expulzarea către această ţară africană a migranţilor sosiţi ilegal în Regatul Unit, indiferent de ţara lor de origine.

Noul guvern britanic doreşte de asemenea să realizeze o reformă constituţională în urma căreia circa o sută de membri ereditari ai Camerei Lorzilor să fie retraşi din camera superioară a legislativului.

„Vor fi introduse măsuri de modernizare a Constituţiei, inclusiv o reformă a Camerei Lorzilor pentru a elimina dreptul legislatorilor ereditari de a fi membri şi de a vota” în camera superioară a parlamentului, unde, spre deosebire de Camera Comunelor, parlamentarii nu sunt aleşi de electorat prin alegeri.

Promisiunile din programul noului guvern britanic au fost înşiruite în discursul regelui într-o lungă listă de măsuri, printre care se mai regăsesc accelerarea construcţiei de locuinţe şi renaţionalizarea companiilor de transport feroviar.

Executivul a precizat că 35 de proiecte de lege au fost enunţate în discurs. Unele dintre acestea preiau şi promisiuni ale conservatorilor, mai ales interzicerea vânzării de ţigări oricărei persoane născute după anul 2009.

Aşezat pe tronul său din parlament, alături de soţia sa Camilla, regele Charles al III-lea a citit al doilea discurs de acest fel după septembrie 2022, când a încetat din viaţă mama sa, regina Elisabeta a II-a, în locul căreia el a susţinut de asemenea „discursul regelui” în luna mai a aceluiaşi an.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un paradis turistic din Italia este nevoit să refuze turiști pentru că nu mai are apă