Antena 3 CNN Externe Refugiații ucraineni din Ungaria riscă să rămână fără adăpost. Guvernul de la Budapesta schimbă legea

Refugiații ucraineni din Ungaria riscă să rămână fără adăpost. Guvernul de la Budapesta schimbă legea

de Bianca Chirilă    |   

O nouă lege care a intrat în vigoare în Ungaria îi poate lăsa pe refugiații ucraineni fără locuințe și fără ajutor financiar din partea statului. Acest sprijin va fi valabil de acum înainte doar pentru cetățenii care provin din părți ale Ucrainei afectate direct de luptele desfășurate pe fondul invaziei ruse, transmite BBC

Potrivit noii legi, doar ucraineni care provin din părți ale Ucrainei afectate direct de luptele de pe front vor beneficia de ajutor din partea statului.

Treisprezece regiuni din Ucraina se află pe listă, care va fi actualizată lunar de guvernul de la Budapesta.

Nu se știe câți dintre cei 31.000 de ucraineni care se adăpostesc în Ungaria vor fi afectați de noua lege.

Organizațiile care militează pentru protejarea drepturilor omului spun că cei mai vulnerabili sunt cei din minoritatea etnică romă din regiunea Transcarpatia, care trăiesc încă în adăposturi ce se vor închide acum.

Situația este și mai complicată pentru cei cu dublă cetățenie, ucraineană și ungară, cărora li s-a refuzat ajutor în altă parte a Uniunii Europene, pe motiv că sunt cetățeni maghiari.

Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) a declarat că acum aproximativ 3.000 de refugiați vor „pierde accesul la cazare”.

„Mulți se confruntă cu bariere semnificative în asigurarea unei locuințe alternative din cauza lipsei de mijloace financiare, dar și a reticenței proprietarilor de a închiria. Pentru mulți, schimbarea va duce la pierderea locurilor de muncă” a precizat UNHCR.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile