Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Referendumul constituțional din Italia, sfârșitul euro și al UE?

Referendumul constituțional din Italia, sfârșitul euro și al UE?

2 minute de citit Publicat la 09:53 29 Noi 2016 Modificat la 09:53 29 Noi 2016

Investitorii care au urmărit șocați Brexit și alegerile prezidențiale din Statele Unite se pregătesc pentru un nou șoc și de data aceasta s-ar putea să fie chiar în Italia.

Există temeri că actualul premier italian Matteo Renzi ar putea fi învins, în urma referendumului pentru o reformă constituțională, la 4 decembrie.

   1. De ce sunt piețele îngrijorate?

O înfrângere pentru Renzi, care a propus referendumul și a promis că va demisiona, dacă rezultatul nu va fi favorabil, ar putea declanșa alegeri anticipate și chiar o imagine mai bună pentru Mișcarea Cinci Stele, populiștii din Italia. Formațiunea a promis un referendum referitor la statutul de membru UE al Italiei. Unii investitori vorbesc deja despre sfârșitul UE și al monedei unice: “Credem că Uniunea se va destrăma și Italia va părăsi zona euro”, a explicat Jim Smigiel, un reprezentant al unei companii de investiții din Statele Unite, pentru publicația Independent.

   2. Cât de anti-euro este partidul Mișcarea Cinci Stele?

Partidul eurosceptic a militat în Italia pentru un referendum referitor la ieșirea din zona euro. Luigi Di Maio, liderul formațiunii, a anunțat că Mișcarea va susține un referendum consultativ pe această temă, dacă va ajunge la putere. Di Maio nu a specificat dacă viziunea sa înseamnă ca Italia să renunțe de tot la euro, dar a prezentat două variante, într-un interviu pentru publicația Repubblica: “un euro la două viteze sau revenirea la moneda națională”.

   3. De ce sunt investitorii atât de speriați?

Pentru că o ieșire din zona Euro a Italiei ar însemna negocieri foarte complexe. După cum au descoperit și britanicii, cu al lor Articol 50, ieșirea din Uniunea Europeană – chiar și parțial – nu este atât de directă pe cât se crede. Plus că există procese lungi și dureroase pentru un astfel de demers, chiar în legislația italiană, care ar trebui modificată și ea, la rândul ei, pentru a putea face posibilă o astfel de variantă. În fine, chiar dacă cetățenii ar vota “da” pentru părăsirea Uniunii Europene, Curtea Constituțională ar putea bloca acest demers.

   4. Vor italienii să părăsească zona euro?

Aparent, nu. Un sondaj publicat la data de 21 noiembrie de către La Stampa, a arătat că doar 15,2% din populație ar fi în favoarea părăsirii zonei euro. 67,4% s-au declarat “încrezători” în moneda unică europeană.

   5. Deci există motive de îngrijorare?

Este foarte greu de apreciat, Dar este sigur că o înfrângere pentru Renzi, în referendumul din viitor, ar declanșa o serie de evenimente politice și economice destul de importante.  

Citește mai multe din Uniunea Europeană
» Citește mai multe din Uniunea Europeană
TOP articole