Antena 3 CNN Actualitate Social REFERENDUM FAMILIE 2018. Anunțul important făcut de MAI în a doua zi de vot a referendumului

REFERENDUM FAMILIE 2018. Anunțul important făcut de MAI în a doua zi de vot a referendumului

2 minute de citit Publicat la 09:00 07 Oct 2018 Modificat la 09:00 07 Oct 2018

Procesul de votare la referendumul pentru revizuirea Constituţiei decurge fără probleme în întreaga ţară, iar în prima zi a referendumului nu s-au înregistrat evenimente notabile, a anunţat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog. 

"Potrivit informaţiilor de la această oră procesul de votare decurge fără probleme în întreaga ţară. Ca şi în prima zi procesul de votare a început la ora 7,00 şi se va desfăşura până la ora 21,00. Pe parcursul nopţii efectivele Ministerului Afacerilor Interne au asigurat paza secţiilor de votare pe care le-au predat în această dimineaţă preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de vot, cu sigiliile intacte", a afirmat Dajbog. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, în prima zi a referendumului şi după încheierea votului nu au fost înregistrate evenimente deosebite din punct de vedere al ordinii publice sau care să afecteze desfăşurarea normală a votului. 

Monica Dajbog a amintit că, "pentru desfăşurarea în condiţii de normalitate a votului, MAI a mobilizat zilnic 38.000 de angajaţi care se adaugă dispozitivului curent de 12.000 de efective". 

Totodată, purtătorul de cuvânt al MAI a reamintit principalele fapte interzise prin lege în legătură cu referendumul: "Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în secţie, precum şi în afară, în curte, la intrările în curte, în jurul localului de vot, dar şi pe străzi şi în pieţe publice, până la o distanţă de 500 de metri se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei. Împiedicarea, prin orice mijloace, a oricărei persoane de a vota în cadrul referendumului se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Violarea secretului votului este infracţiune şi se pedepseşte cu amendă, în timp ce coruperea alegătorului se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi; Persoana care votează de două sau de mai multe ori sau fără a avea acest drept riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. Aceeaşi pedeapsă poate fi aplicată persoanei care introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul sau utilizează un buletin de vot fals sau un act de identitate nul ori fals". 

Reprezentantul MAI a menţionat că, pentru cetăţenii care doresc să participe la referendum dar nu deţin documente de identitate valabile, serviciile de evidenţă a persoanelor au program cu publicul până la ora 21,00. 

"La secţiile de votare din ţară, cetăţenii români pot vota în baza următoarelor documente, valabile în ziua votului: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, precum şi paşaportul simplu, paşaportul simplu temporar şi paşaportul simplu electronic, doar dacă au menţiunea cu privire la ţara de domiciliu, alta decât România. În ţară, se mai poate vota cu paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic şi carnetul de serviciu militar - în cazul elevilor din şcolile militare", a amintit purtătorul de cuvânt. 

În ţară cetăţenii români pot vota în localitatea de domiciliu la secţia de votare unde sunt arondaţi, conform listelor electorale permanente. "Dacă însă se află în altă localitate decât cea de domiciliu, pot vota la orice secţie din localitatea respectivă, urmând să fie trecuţi pe listele electorale suplimentare", a mai spus Monica Dajbog.

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Social
» Citește mai multe din Social
TOP articole