Antena 3 CNN Externe Republica Moldova Referendum de demitere eșuat la Chișinău. Dorin Chirtoacă rămâne primarul suspendat al orașului.

Referendum de demitere eșuat la Chișinău. Dorin Chirtoacă rămâne primarul suspendat al orașului.

2 minute de citit Publicat la 22:14 19 Noi 2017 Modificat la 22:14 19 Noi 2017

Primarul suspendat al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a mulţumit, duminică seară, cetăţenilor pentru sprijinul acordat la referendumul privind revocarea sa din funcţie şi a cerut demisiile iniţiatorilor acţiunii electorale.

El a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută imediat după finalizarea procesului de votare, la sediul Partidului Liberal, că atât preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, cât şi preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Zinaida Greceanîi, ar trebui să îşi asume răspunderea publică pentru eşecul referendumului.

"Locuitorii Chişinăului au pus la punct toată clasa politică şi pe aventurierii care au cheltuit în vânt zece milioane de lei, au adus un subiect artificial în opinia publică, în agenda societăţii şi au dat peste cap viaţa noastră timp de jumătate de an sau mai bine, toate fără niciun rost, fără niciun folos. Acum, potrivit regulilor democraţiei, ei sunt obligaţi să îşi asume răspunderea şi să îşi dea demisia pentru faptul că au abuzat de atenţia cetăţenilor, pentru faptul că le-au luat din timp, pentru faptul că au încercat să îi bage în această aventură, Dodon, Greceanîi, Ceban şi toată facţiunea socialiştilor din Consiliul Municipal, comuniştii din Consiliul Municipal, Partidul Nostru, cei pe care i-aţi văzut în toată splendoarea la vot astăzi", a afirmat Chirtoacă.

Referendumul organizat duminică pentru revocarea din funcţie a primarului general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, nu va fi validat, ca urmare a numărului scăzut de cetăţeni care s-au prezentat la urne.

"Vreau să mulţumesc locuitorilor Chişinăului pentru faptul că nu s-au dat prostiţi, pentru bunul simţ pe care l-au exprimat prin nedorinţa de a participa la toată această bătaie de joc", a spus primarul suspendat al Chişinăului.

Potrivit datelor centralizate de Consiliul Electoral de Circumscripţie Electorală Chişinău, prezenţa la vot, la închiderea secţiilor de votare, a fost de doar 17,53%. Practic, la referendum au participat doar 110.502 alegători din totalul celor aproximativ 650.201 înscrişi în listele electorale.

Pentru ca referendumul să fi fost declarat valabil era nevoie ca la urne să se prezinte minim o treime dintre alegătorii cu drept de vot, adică 216.733.

În acelaşi timp, potrivit Codului Electoral din Republica Moldova, "revocarea primarului prin referendum poate avea o finalitate pozitivă pentru iniţiatorii acestuia doar dacă pentru el au votat un număr egal sau mai mare de alegători decât au votat în cazul alegerii edilului, dar nu mai puţin de jumătate din numărul votanţilor care au participat la acest proces".

În aceste condiţii, pentru ca referendumul să fi fost valabil era nevoie ca minim 163.570 de locuitori ai municipiului să-şi exprime votul pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă, iar această cifră să reprezinte minim jumătate din numărul de persoane prezente la vot.

Referendumul, care este o premieră pentru Republica Moldova, a fost iniţiat de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova şi a fost susţinut de alte două formaţiuni politice de stânga, respectiv Partidul Comuniştilor şi "Partidul Nostru".

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Republica Moldova
» Citește mai multe din Republica Moldova
TOP articole